november 25 - 2022

Vermogensbeheerder LFDE : 'We zien brood in Europese aandelen'.

‘De gedaalde waarderingen van Europese bedrijven zijn nog geen screaming buy, maar bieden een interessant instappunt’, meent Olivier de Berranger, de hoofdstrateeg van de Franse vermogensbeheerder LFDE.


3,5 miljard euro. De moeilijke markten dit jaar troffen ook de vermogensbeheerder La Financière de l’Echiquier (LFDE) zwaar, en dat uit zich vooral in het beheerde vermogen. Dat ging van 14,5 miljard eind 2021 naar zo'n 11 miljard euro vandaag. ‘Het effect van de markten’ volgens CEO Bettina Ducat. Met uitzondering van de energiewaarden werd geen enkele activaklasse of sector gespaard in 2022.

Goed nieuws.

Toch is hoofdstrateeg Oliver de Berranger niet uitermate negatief, bleek vorige week op de Media Days van LFDE in Parijs. Het is een van de eerste financiële spelers die met vooruitzichten kwam voor volgend jaar. Draaide dit jaar alles om inflatie, dan worden winsten en groei in zijn ogen de thema’s van 2023. ‘We krijgen een groeivertraging of een lichte recessie’, denkt hij. 'Maar geen depressie zoals de eurozone in 2010-2012 meemaakte. Dat is goed nieuws.’.

Positief is dat in de VS de schulden lager zijn dan in de voorbije 20 jaar en dat de inflatie er een plateau heeft bereikt. ’We zien er de eerste positieve signalen, maar de daling van de inflatie zal wel langzaam gebeuren.’

Europa heeft volgens de strateeg nog een kwartaal van erg hoge inflatie voor de boeg. Er zitten nog renteverhogingen aan te komen om de inflatie te counteren, vooral omdat de centrale banken bevreesd zijn dat de hoge inflatie tot hogere lonen leidt. De Amerikaanse rente ziet de Berranger klimmen tot 5 à 5,5 procent, de Europese tot 3 procent vanwege de nabijheid van de oorlog.

Maar zowel in de VS als in Europa zijn de gezinnen nog altijd ‘in goede vorm’, mede dankzij het tijdens de coronapandemie opgepotte spaargeld. De arbeidsmarkten blijven ook sterk, de schulden zijn matig en de bedrijven boeken hoge winsten, ook al is daar een plateau bereikt. ‘De veiligheidsnetten zijn aanwezig’, concludeert de Berranger.

Het barre beursjaar 2022 heeft ertoe geleid dat de waarderingen een flink stuk gedaald zijn. In de VS liggen ze nu op gemiddelde niveaus, zegt de LFDE-strateeg, maar in Europa zijn ze interessant geworden. Vóór het recente beursherstel in oktober en november, in september dus, lag de gemiddelde koers-winstverhouding onder 10. ‘Dat is nog geen screaming buy. Maar als je nu koopt, kun je vrij zeker zijn dat je op een termijn van twee, drie tot vijf jaar geld zult verdienen.’

Waar hij onmiddellijk aan toevoegt dat de prestatie op korte termijn – twee à drie maanden – onzeker is. Een van de redenen voor zijn optimisme over Europese aandelen is dat internationale investeerders er massaal zijn uitgestapt.

Gezondheidszorg

David Ross, die bij LFDE het – succesvolle – fonds World Equity Growth beheert, blijft op zijn hoede. Hij denkt dat de markten het ook in 2023 moeilijk zullen hebben. Behalve de onzekerheid over de oorlog worden vooral de renteverhogingen bepalend. Hij ziet de Federal Reserve nu wel iets minder hard de rente verhogen, maar de strijd tegen de ‘diepgewortelde’ inflatie is nog niet gestreden. ‘Het is zoals een ballon die je onder water wil houden. Je moet er de hele tijd op drukken, anders schiet hij weer omhoog.’

Misschien zullen de markten ook volgend jaar af en toe denken dat het beter gaat en krijgen we berenmarktrally’s. Maar voor een nieuwe stierenmarkt is het uitkijken naar nieuwe ondernemingen, naar ‘new leaders’, meent Ross. Hij ziet die vooral uit de healthcaresector komen.

‘We focussen vooral op biotechnologie, maar er is zo veel andere fascinating stuff’, klinkt het. ‘Tijdens de pandemie is het onderzoek in een hogere versnelling beland. Overheden hebben zich gerealiseerd dat ze gezondheidsproducten niet alleen in India of China mogen laten ontwikkelen, en dat het beter zou zijn de research terug te halen naar Europa of de VS.’

Bovendien zijn de waarderingen in de healthcaresector volgens Ross heel redelijk. Twee belangrijke posities in zijn fonds die hij noemt, zijn Thermo Fischer en AstraZeneca, dat ‘veel potentieel’ in zijn pijplijn heeft. Een ander bedrijf, waarin het fonds Echiquier World Next Leaders - dat hij sinds kort meebeheert - investeert, is Bruker. Het Amerikaanse bedrijf maakt wetenschappelijke instrumenten en diagnosticaoplossingen.

Quid big tech?

En hoe zit het met de grote Amerikaanse techbedrijven, die het voorbije decennium zo sterk de marktrichting bepaalden? Volgens Ross moet je een duidelijk onderscheid maken tussen bedrijven die producten maken zoals Microsoft, en bedrijven ‘waar jij als gebruiker het product bent’ zoals Meta of Alphabet, de moeders van respectievelijk Facebook en Google.

‘Als ze iets maken, zit je goed, want veel van wat ze doen helpt de inflatie te bestrijden.’ Een bedrijf dat meer software inzet, moet bijvoorbeeld minder mensen in dienst nemen.

Bij Facebook daarentegen is de top van de curve bereikt, denkt de LFDE-man. Alphabet zit daar tussenin omdat het niet alleen van advertenties afhankelijk is, maar ook een groeiende business van clouddiensten heeft.
Amazon noemt hij dan weer een octopus, omdat het bedrijf overal in zit. Het heeft een gigantisch e-commerceplatform, is een logistieke reus en is met zijn dochterbedrijf AWS de grootste aanbieder van clouddiensten ter wereld. ‘Maar het heeft altijd te veel geld uitgegeven om activiteiten uit te bouwen.’

La Financière de l'Echiquier in cijfers

  • Franse vermogensbeheerder, opgericht in 1991.
  • Sinds 2019 gecontroleerd door de groep Primonial.
  • Beheerd vermogen: 11 miljard euro.
  • Overwegend aandelenfondsen gebaseerd op ‘convictie’ en verantwoordelijk investeren.
  • 135 medewerkers


LFDE is beheerder van de Connect Portfolio's. Voor meer informatie, klik hier.

Bron : www.tijd.be

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren