november 07 - 2022

Beleggen in 2022 : geen fluitje van een cent!

2022 is een lastig jaar voor beleggers. Zowel dynamische als defensieve beleggers zien hun portefeuille in waarde dalen. Ook spaarders hebben een gevoel van onbehagen. Met een inflatie van 11,27% (België - september 2022) is het spaarboekje meer dan ooit een ‘verliesboekje’ geworden. Een disclaimer zou hierbij op zijn plaats zijn: ‘opgelet: geld sparen kost ook geld!’

Wanneer alleen de angst regeert.

In zekere zin dient elke financieel adviseur ook een crisismanager te zijn.


Op dit moment worden we geconfronteerd met een samenloop van omstandigheden:

  • De oorlog in Oekraïne heeft zijn impact op de wereldwijde prijsstijgingen van productie, energie, meststoffen en voeding.
  • Covid-19 is niet verdwenen. In China weegt corona nog steeds op de economische activiteit en het consumentenvertrouwen.
  • Als reactie op de torenhoge inflatie verhogen centrale banken de beleidsrente. Zo kwam er dit jaar abrupt een einde aan het gratis geld beleid.
  • De vrees bestaat voor een stijgende sociale onrust veroorzaakt door de daling van koopkracht, stijgende kosten van huisvesting, migratie, oplopende staatsschulden, politiek, …

Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om de mensen schrik aan te jagen. Iets waar de media graag op inspeelt. Slecht nieuws verkoopt nu eenmaal goed!

Als de zon ondergaat, komen de sterren op.

Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) voorspelt voor de komende jaren wel degelijk nog wereldwijde economische groei. Elke crisis heeft dan ook zijn voordelen. Covid-19 zorgde voor een boost in thuiswerk, Oekraïne ontegensprekelijk voor een versnelde energietransitie.


Zoals de zaken er nu voorstaan lijkt het er niet op dat we op weg zijn naar een zware recessie. De economie wordt gestimuleerd door de toenemende investeringen in groene energie en de reële rente (rente na aftrek van inflatie) blijft zeer laag.


Eveneens positief zijn de bedrijfswinsten van de S&P 500-ondernemingen. Gemiddeld genomen zijn deze nog altijd hoog te noemen. Fastfoodketen MC Donalds kwam recent met goede 3de kwartaalcijfers voor de dag. De nettowinst kwam op net geen 2 miljard dollar uit, ofwel 2,68 dollar per aandeel. In de Verenigde Staten groeide de omzet met 6,1 procent. Frisdrankengigant Coca-Cola heeft na een sterk derde kwartaal zijn winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd.


Uiteraard blijft het belangrijk om selectief te zijn. Warren Buffet zei ooit: ‘Risk comes from not knowing what you are doing’. Kennis en kunde is momenteel van groot belang.


Vooruitzichten voor beleggers

De financiële markten zijn erg volatiel. Zowat alle beurzen maken woelige tijden door en veel beursindexen zijn in de loop van 2022 in waarde gedaald.

Om verschillende redenen kunnen we stellen dat de beurs vandaag niet duur te noemen is:

  • We zitten op een vrij normale koers-winstverhouding.
  • Europese aandelen zijn zelfs vrij goedkoop, maar we mogen niet blind zijn voor de risico’s. Denk hierbij aan de onvoorspelbaarheid van de oorlog en onze energieafhankelijkheid van het buitenland.
  • De reële risicopremies zijn min of meer stabiel gebleven in vergelijking met de voorbije jaren. Dit is het extra rendement dat de beleggers willen van een belegging in aandelen om te compenseren dat aan deze beleggingen een hoger risico is verbonden dan aan deze van kwalitatieve (staats)obligaties.

Tot slot

Is de beursdaling die we vandaag meemaken uitzonderlijk te noemen?

Het antwoord is nee!

Gemiddeld zien we deze elke 3 à 4 jaar. Zo waren er tussen het jaar 1900 en vandaag 36 beurscorrecties op te tekenen. Gemiddeld duurde de beursdaling (berenmarkt) 10 maanden, terwijl het daaropvolgende herstel (stierenmarkt) gemiddeld 33 maanden duurde. De gemiddelde beursdaling bedraagt 36%, de gemiddelde stijging nadien 112%.


Het juiste deel van je vermogen beleggen blijft dus wel degelijk interessant. Bekijk het evenwel op de lange termijn.

Een marathon win je in de laatste 12 kilometer, niet in de eerste 30.

Tijd en spreiding

De juiste tijdsindeling maken met je vermogen is dan ook van groot belang. De kans op verlies verdwijnt naarmate de afstand groter wordt. In één jaar kun je het geluk hebben om 61% te winnen, maar ook het risico lopen om 43% te verliezen. Over een periode van 20 jaar is het risico op verlies (bij een kwalitatieve spreiding) verdwenen en krijg je jaarlijks een rendement van minstens 4%.

Connect

Een degelijk plan van aanpak gekoppeld aan een kwalitatief discretionair vermogensbeheer kan je bovendien helpen emoties uit te schakelen en je rendement te optimaliseren.

Connect is dan ook van de overtuiging dat elk financieel plan en elke vorm van vermogensopbouw dient te vertrekken vanuit onderstaande kernwaardes:

  • Overtuiging.
  • Kennis.
  • Kwaliteit.
  • Spreiding.
  • Visie op lange termijn.

Disclaimer: De vermelde informatie op deze pagina mag geenszins gezien worden als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies. De inhoud wordt uitsluitend ter informatie verstrekt en is niet volledig. De getoonde informatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden bijgewerkt of aangepast. Wees er u van bewust dat beleggen risico’s inhoudt, waaronder het risico op kapitaalverlies. In het verleden behaalde resultaten zijn dan ook geen betrouwbare aanwijzing voor toekomstige rendementen of prestaties.

Redactie: Mathias Mortier - Bestuurder BV Connect

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren