maart 24 - 2022

Wekelijkse update - 24.03.2022




De recente oorlog in Oekraïne laat ons elke dag telkens met bange ogen kijken naar het nieuws. Geesten, harten en markten worden steeds opnieuw geschokt. Wat er vanaf nu verder gebeurt, blijft onvoorspelbaar, aangezien het conflict complexe wereldwijde repercussies heeft. Niemand weet wat de presidenten van Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en China nog in hun mars hebben.

Dan rijst de vraagt “Hoe reageer ik op de huidige situatie als investeerder?”



Wekelijkse update - 24 maart

De gevolgen voor de markten.

Allen worden we geconfronteerd met prijzen die de pan uit swingen. Gaan tanken wordt elke keer duurder en de rekening van uw winkelkar stijgt zienderogen. Maar wat met onze effectenportefeuille?

Al bij al bleef de daling op zowel de Europese als de Amerikaanse aandelenmarkten beperkt. Echter, de aandelen van opkomende landen zoals Rusland en China krijgen grotere klappen te verduren. Deze verloren 12% (in dollar) vanaf 24 februari. Weinig Europese beleggers zijn echt zwaar belegd in deze markten.

Wat nog opvalt is de euro, deze verloor 3% ten opzichte van de dollar. Voor een gediversifieerde belegger is dit redelijk goed nieuws, aangezien de activa in dollar in waarde stijgt. En Europese aandelen profiteren doorgaans van een zwakke euro.

Door de monetaire verstrakking staan de hooggewaardeerde aandelen onder druk en krediet- en staatsobligaties zijn sinds het begin van het jaar duidelijk negatief. Dit is dus een trend die al bezig was vóór de Oekraïense crisis; de hoge inflatie was namelijk toen al aanwezig. Over het algemeen heeft de crisis in Oekraïne tot zover geen grote gevolgen gehad voor de meeste wereldmarkten.



Vooruitzichten.

Belangrijk blijven vooral de macro-economische factoren in de bepaling van de koersen. Met voornamelijk inflatie & groei, en de reactie van de centrale banken. Doorslaggevend hierin zal de duur van het conflict in het Oosten zijn; hoe langer de bezetting in Oekraïne duurt, hoe meer druk er zal komen op de grondstofprijzen. Dit duwt de inflatie verder de hoogte in en weegt op de groei. Centrale banken (ECB en FED) nemen het conflict op in hun voorspellingen en zullen de inflatieverwachtingen verhogen en groeiprognoses verlagen. Een waarschijnlijk stijgende rente zorgt ervoor dat we voorzichtiger dienen om te gaan met staatsobligaties (vooral de Amerikaanse) en met hooggewaardeerde aandelen.

We mogen de wereldwijde stijging van inflatie evenwel niet over dezelfde kam scheren. Op Europees vlak is dit voornamelijk te wijten aan de stijgende grondstofprijzen en daar kan de ECB in se, niet veel aan veranderen. Een drastische verstrakking is dus niet van toepassing. Op Amerikaans niveau komt daar bovenop een sterke vraag en hoge huizenprijzen bij. Daar heeft een centrale bank meer grip op. De FED kan hier tegen optreden door kredieten duurder te maken.

In de context van stijgende inflatie is het aangewezen om meer richting bedrijven te kijken die de stijgende kostprijzen kunnen doorrekenen in hun marges, met andere woorden in de verkoopprijs.

Conclusie.

Binnen het beheer van de Connect Dynamic Portfolio werd er eind vorig jaar reeds voor gekozen om onze posities in technologieaandelen te verkopen en deels om te zetten in Amerikaanse waarde- en bankaandelen. Anders dan bij typische groeiaandelen zouden bankaandelen wel degelijk moeten kunnen profiteren van de stijgende rente.

Geografisch zijn we sinds het uitbreken van de Oekraïne crisis meer opgeschoven naar Amerikaanse aandelen. En dit om 2 belangrijke redenen:

- Enerzijds omdat de Amerikaanse economie per definitie minder gevoelig is aan de oorlog dan Europese bedrijven. Bovendien is Amerika (quasi) onafhankelijk van Russisch gas, wat in Europa toch een heel ander verhaal is.

- Daarnaast zien we een Amerikaanse centrale bank die agressiever inzet op een verhoging van de rente. Dit zou de dollar duurder kunnen maken ten opzichte van de euro (zwakke euro).

We blijven dan ook vertrouwen hebben in de aandelenmarkt op middellange termijn, ondanks de onzekerheid die er sowieso heerst. Kijkend naar het verleden kunnen we concluderen dat sterke bedrijven met een duidelijke visie in elke crisis aan het langste eind hebben getrokken. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat het nu anders zou gaan lopen.

Disclaimer: dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag geenszins gezien worden als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies.
Het vormt geen contractueel element, noch een voorstel of stimulans om te investeren. De gegevens in dit artikel zijn niet contractueel noch gecertificeerd door een auditor.
Connect BV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze pagina, noch voor beslissingen die eventueel op basis van deze informatie genomen worden.
De informatie op deze internetpagina mag niet gedupliceerd noch verspreid worden zonder voorafgaandelijke toestemming van Connect BV.

Redactie: Laura Willaert

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren