maart 15 - 2022

Wekelijkse update

15.03.2022

De oorlog in Oekraïne is inmiddels tweeënhalve week aan de gang. Het blijft koffiedik kijken waar Poetin met deze oorlog effectief naartoe wil? Oorlog voeren kost handen vol geld en met een Russische economie die niet groter is dan die van Italië kom je niet bijster ver. Rusland zijn de Verenigde Staten niet. Koppel die vaststelling aan de huidige economische sancties die het land van over de ganse wereld opgelegd krijgt, en je stelt je de vraag hoelang Poetin dit nog uitgelegd krijgt… te beginnen bij zijn eigen Russische bevolking.

Maar wat is nu de visie van de diverse centrale banken omtrent de huidige gang van zaken?

Wekelijkse update - 15 maart

Europese Centrale Bank (ECB)

Besliste afgelopen donderdag om haar opkoopprogramma voor obligaties vanaf het derde kwartaal stop te zetten. Tenminste, als er tegen die tijd geen sprake is van een afnemende inflatiedruk. Frankfurt trekt de monetaire teugels zo strakker aan dan verwacht. Tot nu toe was het plan om minstens tot het eind van dit jaar obligaties te blijven opkopen.

Vooralsnog rekent de ECB erop dat de economische groei voor 2022 voldoende hoog blijft en dat het vooral een manier moet vinden om de inflatie onder controle te krijgen. De ECB pasten hun groeiverwachtingen voor 2022 bovendien aan van 4,2% naar 3,7%.

Amerikaanse Centrale Bank (FED).

Na de ECB is het deze week de beurt aan de Amerikaanse centrale bank (Fed). Er komt zo goed als zeker een renteverhoging van 25 basispunten. De inflatiecijfers van de maand februari — 7,9% totale inflatie; 6,4% kern-inflatie — zullen hem niet van gedachten hebben doen veranderen, integendeel.

De Amerikaanse centrale bank hoeft zich minder zorgen te maken over de economische dynamiek dan de ECB. Zowel geografisch als economisch liggen de VS immers verder van het Europese conflict. Bovendien zijn de Amerikanen voor hun energie niet afhankelijk van het buitenland.

Chinese Centrale Bank.

Ook de Chinezen voelen stilaan de gevolgen van de oorlog. De positie van China in dit conflict is penibel. Enerzijds wil het land de betrekkingen met Rusland bewaren, anderzijds is er druk vanuit het Westen om de invasie af te keuren.

Twee weken terug prikten de Chinese beleidsmakers de groeidoelstelling voor 2022 rond de 5,5%, wat ambitieus te noemen is in de huidige wereldwijde economische context. Bijgevolg verwachten we geleidelijk meer steunmaatregelen. Te beginnen met een nieuwe renteverlaging door de Chinese centrale bank.

Redactie: Mathias Mortier

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren