maart 04 - 2022

Terugblik op februari 2022

Een donkere bladzijde in de geschiedenis




Ondanks dat de economie in vele landen goed draait, de bedrijfsresultaten positief konden verrassen en de wereldwijde pandemie stillaan tot zijn einde lijkt te komen, hangen er donkere wolken boven de financiële markten.

De markten reageren dan ook heel sensitief op elk nieuwsbericht uit Oekraïne met sterke schommelingen en een negatieve beursmaand februari tot gevolg. Vooral Europese beurzen krijgen het hard te verduren, de geopolitieke spanningen situeren zich dan ook in de achtertuin van Europa.

Negatieve uitschieter is de beurs van Moskou (-35% sinds begin dit jaar). De beurs van Londen (Footsie) blijkt voorlopig wel goed bestand tegen de oorlog?



Terugblik op februari 2022

Conflict Oekraïne.

Het geopolitieke conflict rond Oekraïne en Rusland beheerst het wereldnieuws. De angel moet eerst uit het conflict om de rust te doen terugkeren. De financiële markten tonen ondertussen wel veerkracht. Zo werd de inval in het Donetsbekken nog de dag zelf verteerd en de Russische inval in de rest van Oekraïne werd een dag later op de beurs goedgemaakt. Desalniettemin worden beleggers elke dag opnieuw op de proef gesteld.

Het westen voerde de economische sancties voor Rusland verder op. Nagenoeg alle kredietlijnen van het land werden bevroren. Op die manier probeert men de financiering van de oorlog droog te leggen en het land economisch te isoleren.

De Russische roebel ging volledig onderuit na de westerse sancties. Initieel verloor de munt meer dan 30%. Als tegenzet kwam de Russische centrale bank met een renteverhoging van 20%. Laatst werd ook bekendgemaakt dat steeds meer Russen hun toevlucht nemen tot de cryptomarkt in de hoop hun centen ‘veilig’ te stellen.

Macro-economische cijfers.

Ondanks alle kommer en kwel blijven de macro-economische data verbazend goed. In Europa kwam het PMI-bedrijfsvertrouwen uit op het hoogste peil sinds vorige zomer. We noteerden een stijging van 52,3 naar 55,8. Deze ratio blijft een goede indicator om het onderliggende economische vertrouwen te meten. Vooral in de dienstensector nam de productie toe. We zien wel dat de prijsdruk hoog blijft, maar de langzame vermindering van de spanning op de toeleveringsketen van bedrijven brengt stilaan soelaas. Grootste zorg van de bedrijven zijn de stijgende lonen en een duurdere energierfactuur.

Grondstofprijzen.

Gezien de dominante positie van Rusland op de mondiale grondstoffenmarkten heeft de Russische invasie geleid tot een scherpe stijging van de prijzen in alle grondstoffenmarkten (energie, metalen en landbouwgrondstoffen). Tot nu toe is er geen fysieke verstoring opgetreden in de aanvoer van belangrijke grondstoffen uit Rusland naar de rest van de wereld. Als dit wel gebeurt, hetzij door westerse sancties of als vergeldingsmaatregelen van Rusland, dan verwachten we dat de prijzen nog feller gaan stijgen.

Naast de explosie van gas -en olieprijzen swingt ook de prijs van tarwe de pan uit. Oekraïne wordt wel eens de graanschuur van Europa genoemd. De tarweprijs bereikt ondertussen het hoogste niveau sinds de zomer van 2008. Ook de prijs van metalen zoals aluminium of palladium zijn ondertussen flink gestegen.

Inflatie.

De inflatie in de VS blijft de records breken: de producentenprijzen stegen in januari met 1%, dubbel zo snel dan verwacht, om op jaarbasis op een duizelingwekkende 9,7% te landen. Reden? Hoge vraag, een tekort aan arbeidskrachten en materiaal en stijgende prijzen voor grondstoffen en energie.

Vraag blijft hoe de centrale banken hiermee zullen omgaan? In de markt leeft stilaan het besef dat het aantal renteverhogingen wel eens beperkter dan oorspronkelijk ingeschat zou kunnen zijn. De markt gaat dan ook niet meer uit van een forse renteverhoging van 50 basispunten in maart maar eerder 25 basispunten.

Connect Portfolio's.

Na de Russische inval in Oekraïne werden we plots wakker in een andere wereld. Oorlog op een kleine 2.000 km van onze achterdeur is een scenario dat we alleen in de ergste nachtmerrie mogelijk achtten. Nu het zover is moeten we echter alle mogelijke scenario’s in kaart te brengen. Van paniek is geen sprake, maar we moeten wel inspelen op de actualiteit. Zo werden de laatste weken gerichte acties ondernomen in de portefeuille, o.a. voor bedrijven met een hoge(re) blootstelling aan Oost-Europa en Rusland.

We volgen de markten en de gebeurtenissen op de voet en sturen bij waar nodig.

Disclaimer: dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag geenszins gezien worden als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies.
Het vormt geen contractueel element, noch een voorstel of stimulans om te investeren. De gegevens in dit artikel zijn niet contractueel noch gecertificeerd door een auditor.
Connect BV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze pagina, noch voor beslissingen die eventueel op basis van deze informatie genomen worden.
De informatie op deze internetpagina mag niet gedupliceerd noch verspreid worden zonder voorafgaandelijke toestemming van Connect BV.



Redactie: Mathias Mortier

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren