februari 08 - 2022

Wekelijkse update

Relatieve windstilte.

Er werd verwacht dat de inflatie zou afkoelen, maar in januari versnelde ze nog in de eurozone. De index van de consumptieprijzen is in de loop van de maand met 0,3% gestegen, terwijl een daling met -0,4% was verwacht. Hierdoor bedraagt de evolutie jaarbasis op 5,1%, een lichte versnelling ten opzichte van december (+5,0%) en ruimschoots boven de verwachtingen (+4,4%). Uit een detailanalyse blijkt dat deze stijging, weinig verrassend, grotendeels afkomstig is van energie, waarvan de prijs in de loop van de maand met 6% is gestegen - een bijdrage van +0,6% aan de maandelijkse variatie in de inflatie. De index exclusief energie en voedingsmiddelen daalde in de loop van de maand met -0,8%, wat een vertraging van de onderliggende inflatie tot gevolg had (2,3% op jaarbasis tegenover 2,6%).De golf wordt bedongen.

Hoewel de golf van de omikronvariant de Amerikaanse economie in januari onmiskenbaar heeft getroffen, hebben de bedrijven relatief goed stand gehouden als we kijken naar de ISM-enquêtes. Hoewel de enquête voor de verwerkende nijverheid achteruitgaat, blijft ze ver boven haar langetermijngemiddelde. Het equivalent voor de dienstensector daalde minder dan verwacht, maar werd voor de vorige maand opwaarts bijgesteld. Hoewel het tempo vertraagt, blijft de vraag sterk en dat geldt ook voor de dynamiek op de arbeidsmarkt. De bevoorradingsketens herstelden de afgelopen maanden echter een stuk trager.

De ongezien sterke arbeidsmarkt in de VS.

Een extreem sterk banenrapport voor de eerste maand van 2022! Hoewel de werkloosheidsgraad licht stijgt, is dat te wijten aan een forse stijging van de participatiegraad. Bovendien zorgde de banengroei voor een erg positieve verrassing, vooral omdat het cijfer voor december aanzienlijk opwaarts is bijgesteld: over twee maanden komt dit neer op 650.000 extra banen die erbij gekomen zijn. Ten slotte blijven de uurlonen sterk stijgen met +5,7% over een jaar. In het licht van dit banenrapport, met name de looninflatiecijfers, lijkt de hypothese van een Fed-renteverhoging met 50 basispunten in maart steeds geloofwaardiger te worden.

De prestaties.

Het was een bijzonder volatiele week op de aandelen- en obligatiemarkten, en zelfs op de wisselmarkten. Aan het einde van de maand januari sloten de belangrijkste Amerikaanse indexen met een positief rendement, maar door de daling van de dollar met bijna 2,5% leverden ze uiteindelijk een negatief rendement op in euro. De Europese indices eindigden dan weer in het rood, met name onder invloed van de persconferentie van de ECB-voorzitter, die veel hardere taal sprak dan verwacht, om de verwachte evolutie van haar monetair beleid te schetsen.
Ook obligaties hadden te lijden onder de nieuwe positionering van de ECB. Zo tikte de Duitse 10-jarige rente tijdens de handelssessie op vrijdag 0,20% aan, terwijl de rente aan het begin van de week nog negatief was. Bovendien onderbouwen de cijfers over de banengroei in de VS die op vrijdag werden bekendgemaakt en de sterke groei van het gemiddelde uurloon het pleidooi voor een strakker monetair beleid in de VS. Dat speelt niet in het voordeel van de dollar, omdat de verrassing waarschijnlijk groter is voor de ECB dan voor de Fed..

Disclaimer: dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag geenszins gezien worden als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies.
Het vormt geen contractueel element, noch een voorstel of stimulans om te investeren. De gegevens in dit artikel zijn niet contractueel noch gecertificeerd door een auditor.
Connect BV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze pagina, noch voor beslissingen die eventueel op basis van deze informatie genomen worden.
De informatie op deze internetpagina mag niet gedupliceerd noch verspreid worden zonder voorafgaandelijke toestemming van Connect BV.

Beheersteam La Financière de L’Echiquie

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren