februari 21 - 2022

Beleggen in oorlogstijd

Beleggen in oorlogstijd

Beleggen in oorlogstijd

Een militair ingrijpen van Rusland in Oekraïne is afgelopen weekend opnieuw iets realistischer geworden. De Russische Federatieraad gaf president Vladimir Poetin toestemming om de veiligheid van Russische burgers in Oekraïne en militaire belangen te beschermen.
Beleggers hebben een grote hekel aan dergelijk nieuws. Uit historische data blijkt dat de koersen van aandelen dalen en de olieprijs juist stijgt bij oorlogsdreiging. Met militaire actie is beursherstel vaak aanstaande.

Het klinkt misschien gek, maar aandelenmarkten blijken juist te herstellen zodra de politieke spanningen daadwerkelijk omslaan in oorlog.
Kopen als de kanonnen bulderen en verkopen als het klaroengeschal klinkt. Het is een bekende beurswijsheid. Oorlogen zijn niet slecht voor beleggers. Integendeel, ze kunnen ervan profiteren. Baron Rothschild, die rijk werd tijdens de Napoleontische oorlogen, zou gezegd hebben: ‘Koop aandelen als er bloed door de straten stroomt. Zelfs als het je eigen bloed is.’

Het klinkt cynisch, maar het is niet nieuw. Contrair beleggen wordt het genoemd.

Warren Buffet.

‘Wees hebberig als anderen angstig zijn’, zei Warren Buffett. En hij is er als geen ander succesvol mee geweest.
En dat herhaalde hij recent nog in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNBC:

“Je moet in iets beleggen. En als we van iets zeker kunnen zijn, dan is het dat oorlogen de waarde van geld aantasten. Dat gebeurde in bijna iedere oorlog voor zover ik weet. Het laatste wat je dus wil bezitten tijdens een oorlog is cash. Tijdens de tweede wereldoorlog steeg de beurs."

Eigenlijk is het simpel: aandelen noteren meestal beneden hun waarde omdat andere beleggers bang zijn en hun aandelen verkopen, ongeacht de prijs.
Ze zijn bang voor een mogelijke recessie, oorlog, problemen in de banksector, … Een lange termijn waardebelegger gebruikt die angst om zaakjes te doen.

Connect Dynamic Portfolio - de prestaties.

Vanuit diezelfde filosofie beheert La Financière de L’Echiquier onze Connect Portfolio’s. Hun visie is niet voor niets: ‘Beleg vanuit overtuiging, laat u niet leiden door de markt’. Korte termijn marktschommelingen hebben geen impact op hun beslissingsratio. Anderzijds is er uiteraard wel een zin voor realiteit binnen het beheersteam. Zo werd een extra veiligheid toegevoegd aan de portefeuille om eventuele scherpe beursdalingen op te vangen.

Disclaimer: dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag geenszins gezien worden als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies.
Het vormt geen contractueel element, noch een voorstel of stimulans om te investeren. De gegevens in dit artikel zijn niet contractueel noch gecertificeerd door een auditor.
Connect BV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze pagina, noch voor beslissingen die eventueel op basis van deze informatie genomen worden.
De informatie op deze internetpagina mag niet gedupliceerd noch verspreid worden zonder voorafgaandelijke toestemming van Connect BV.

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren