januari 31 - 2022

De eerste maand van 2022

Het was een bewogen eerste maand van het nieuwe jaar met 'mixed emotions'.

De eerste maand van 2022

Geopolitieke spanningen.

De geopolitieke spanningen en het spierballengerol blijven voorlopig voortduren tussen Rusland en de Navo lidstaten. Afgelopen week hebben we verklaringen gezien van zowel Amerika, Frankrijk, Duitsland als Groot-Brittannië.
Ze verklaren stuk voor stuk klaar te zijn voor de strijd… maar vooral verder te willen zoeken naar een ‘diplomatieke oplossing’. Geen van de partijen is nu éénmaal gebaat bij een militair conflict. Zo staan er in Frankrijk over 2 maanden presidentsverkiezingen op de agenda.
Verder oplopende energieprijzen (Les Gilets Jaunes!) of gesneuvelde Franse soldaten zijn niet voorzien in de campagne van Emmanuel Macron.

Inflatie.

De stijgende inflatie blijft eveneens aanhouden. Zo is de Belgische inflatie in januari versneld naar een niveau van 7,59%. Dit is het hoogste niveau sinds augustus 1983.
toen de inflatie 7,90% bedroeg. De grote boosdoener blijft de stijgende energieprijs. In Amerika steeg de inflatie in de maand december naar 5,8%.

Groei Amerikaanse economie.

De laatste week van januari is ook gebleken dat de Amerikaanse economie in het 4de kwartaal een hoger dan verwachte groei heeft gekend.
Zo kwam Apple met ijzersterke groeicijfers (met dank aan de iPhone 13), en dit zowel qua omzet als qua winst.

Jerome Powell.

Jerome Powell gaf de voorbije week bij monde van de FED zijn speech omtrent de plannen van Amerikaanse centrale bank. Hierbij verklaarde hij dat de eerste renteverhoging in de VS voorzien is voor de maand maart. Nadien zullen op regelmatige tijdstippen nieuwe renteverhogingen plaatsvinden. Sommige analisten spreken zelfs over 5 tot 7 renteverhogingen in de VS dit jaar. (van 25 basispunten). De impact was onmiddellijk voelbaar op de munt. De dollar profiteerde van het toenemende renteverschil tussen de VS en de eurozone.

In Europa zijn geen grote renteverhogingen voorzien op dit moment. Dit werd recent nog herhaald door Christine Lagarde, voorzitster van de ECB.

Conclusies maand januari 2022

Er was afgelopen maand maar 1 index die (forse) winsten boekte en dat was … MSCI World Energy. De index steeg dan ook met +13% sinds begin dit jaar. De sterkste onderliggende posities:
- Exxon Mobil: +23,03%
- Shell: +16,86%
- Chevron: +11,30%

De grote verliezer van de afgelopen maand was ontegensprekelijk de Nasdaq met zijn groei- en technologiebedrijven. Zo ging de index met bijna -15% in het rood doorheen de maand januari.
Onderliggend zijn er evenwel enorme verschillen te merken:
- Apple: -4,08%
- ASML: -18,99%
- Tesla: -19,91%
- NVIDIA: -22,34%

Ook de ACWI Health Care kende een slechte maand januari met een verlies van 9%, maar hier hetzelfde verhaal met grote onderliggende verschillen:
- Johnson & Johnson: +0,42%
- Roche: -6,24%
- Pfizer: -7,99%
- L’Oreal: -11,72%

Connect Portfolio's.

MSCI ACWI (benchmark): - 7,26%

Connect Dynamic Portfolio: - 5,99%

Connect Fundamental Portfolio: - 0,89%

Disclaimer: De prestaties uit het verleden houden geen voorspelling in met betrekking tot de toekomstige prestaties. Bovenstaand artikel vertaalt de visie van Connect BV en vormt noch een aanbod om in te schrijven, noch een beleggingsadvies.



Redactie: Mathias Mortier

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren