augustus 26 - 2022

Wat mogen we verwachten van
de financiële markten in de 2e jaarhelft?

De start van het 2de semester was in elk geval veelbelovend! Zeker de Amerikaanse beurzen hebben een goeie zomerperiode achter de rug..

Maar wat moeten we hier nu eigenlijk van denken? Hebben we nu te maken met een fundamenteel herstel of eerder een tijdelijke stijging die gedoemd is terug naar af te gaan?

Wat mogen we verwachten van de financiële markten in de 2e jaarhelft?

Wat mogen we verwachten van de financiële markten in de 2e jaarhelft?

Het is dé vraag die marktstrategen en beleggers bezighoudt sinds de Amerikaanse beurs een tweetal maanden geleden aan een opmerkelijk herstel begon. De S&P500-index steeg sinds zijn dieptepunt midden juni dik 16 procent, waarmee hij ruim de helft van zijn verlies sinds het jaarbegin goedmaakte. In Europa lopen beleggers minder van stapel en steeg de Stoxx Europe 600 in diezelfde periode met zo’n 9 procent.


‘Zo’n rally moest er wel eens van komen na de forse daling in de eerste jaarhelft’, reageert Steven Vandepitte, marktstrateeg bij ING België in het financieel dagblad De Tijd. ‘De eerste jaarhelft waren de beleggers heel pessimistisch. Als dat omslaat krijg je een rally in bijna alles, zoals we nu zien. Dat kan nog even doorgaan, totdat de brandstof op is en we terugkeren naar de realiteit.’


Ook Frank Vranken, marktstrateeg van Edmond de Rothschild (Europe), hamert daarop. ‘Deze rally wordt gestuwd door het momentum.’ Het idee is om niet in te gaan tegen een stijgende beurs. Er stond dan ook veel cash aan de zijlijn na de verschrikkelijke eerste jaarhelft. En lang lopende cashposities helpen je natuurlijk ook niet vooruit in tijden van hoge inflatie.

Oorzaak en gevolg

De reden voor de huidige beursopflakkering is dubbel: Eerst en vooral waren de kwartaalcijfers die bedrijven vanaf juli presenteerden over het algemeen beter dan verwacht. Daarnaast leeft (bij sommigen) de overtuiging dat de inflatiepiek in de VS bereikt is en dat de centrale bank (Fed) daarom minder drastisch de rente zal moeten verhogen. Meteen oogt de droom van een zachte landing voor de economie realistischer voor beleggers. Hun twee grote spoken uit de eerste jaarhelft – een fors stijgende rente en recessievrees – lijken verjaagd.


Maar is dat wel zo? Vranken zegt erg sceptisch te zijn over de huidige rally, en zeker over een eventueel vervolg ervan. ‘De spreidstand tussen het momentum en de fundamentele waardes is nog nooit zo groot geweest. Wie gelooft dat deze rally duurzaam is, gaat ervan uit dat de Amerikaanse inflatie als een steen naar beneden zal vallen en dat de Fed in 2023 de rente opnieuw verlaagt.’
‘Dat lijkt niet realistisch’, vervolgt Vranken. ‘Ten eerste was de lagere inflatie in juli (8,5 procent, red.) vooral te danken aan gedaalde olieprijzen, terwijl het niet zeker is dat die trend zich verder zal zetten. Ten tweede zegt niemand in het Fed-bestuur dat de beleidsrente volgend jaar weer naar beneden moet. Ten derde gaan beleggers nog veel te weinig uit van een schok in de bedrijfswinsten: de winstmarges van Amerikaanse bedrijven zullen dalen. Die van Europese trouwens nog meer.


De Fed zit met een probleem als de markt gelooft dat de centrale bank de rente minder dan gevreesd zal verstrakken. Die marktverwachting vertaalde zich al in een langetermijnrente die 0,5 procentpunt gedaald is de voorbije twee maanden. Dat komt neer op soepelere financieringsvoorwaarden voor bedrijven, terwijl de Fed financiering net duurder wil maken om de economie af te koelen. De strijd tegen de inflatie is dus met andere woorden nog niet gestreden.


Niet iedereen is even somber gestemd. Volgens Vincent Juvyns, marktstrateeg bij JPMorgan Asset Management, is het Amerikaanse beursherstel terecht. ‘De markt kreeg in juli de bevestiging dat de economie afkoelt in plaats van crasht, en dat de inflatiepiek achter de rug is.’ Hij wijst op de stevige afkoeling van de Amerikaanse huizenmarkt en ziet in het stijgend aantal uitkeringsaanvragen een signaal dat ook de jobmarkt minder oververhit wordt. Bovendien zijn de winstgroeiverwachtingen bijgesteld, zodat de S&P500 volgens hem ‘correct gewaardeerd’ is. De analisten van JPMorgan Chase doen nog beter: zij zien de rally aanhouden tot eind dit jaar.


Europa is een ander verhaal, onderstreept Juvyns, met grote onzekerheid over de energiebevoorrading en de zwakke euro die de inflatie voedt via duurdere import.

Connect Portfolio's

Wat het beheer betreft van de Connect portfolio’s blijft La Financière de L’Echiquier de lijn van de afgelopen maanden consequent doortrekken. Het beheer focust zich op de fundamentele waardes van bedrijven met extra aandacht voor inflatie en rente evoluties. Waar mogelijk worden risico’s afgedekt en cash achter de hand gehouden. Daarnaast kiest men ervoor om te beleggen in kwalitatieve bedrijven die in staat zijn om hun stijgende productiekosten door te rekenen en zo hun winsten op pijl te houden. Tussen 1 juli en 19 augustus steeg de Connect Dynamic Portfolio met 8,85%.

Redactie: Mathias Mortier

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren