september 08 - 2022

De zomerrally is alweer voorbij

De zomerrally die een deel van het verlies van de desastreuze eerste jaarhelft kon goedmaken, was jammer genoeg geen lang leven beschoren.

Pexels julia volk 5273350

Centrale bankiers bepalen de richting

Boosdoener blijft natuurlijk de verder oplopende inflatie die de centrale bankiers verplicht tot forsere maatregelen. Het producentenvertrouwen gaat in dalende lijn en vooral Europa wordt door de energiecrisis hard getroffen.


Maar bovenal blijven de centrale bankiers een cruciale rol spelen in het wereldwijde marktsentiment. De zomerrally ontstond door de hoop dat het niet zo'n vaart zou lopen met de agressieve politiek van de Amerikaanse centrale bank. Op de jaarlijkse topontmoeting van de centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole werd evenwel snel duidelijk dat inflatiebestrijding aandachtspunt nummer 1 blijft. Nieuwe fikse renteverhogingen liggen in het verschiet. De effecten van dit agressieve monetaire beleid op de economische groei is hierbij duidelijk van ondergeschikt belang.


De uitspraken hadden ook hun rechtstreekse effect op de rentemarkten. De koersen van overheidsobligaties daalden spectaculair. De rentestijging deed zich vooral voelen in de eurozone. Zo veerde de Duitse 10-jaarsrente op maandbasis op met 75 basispunten.

Komt Amerika als eerste boven water?

Toch is het monetaire beleid, hoe impactvol ook, niet de enige factor die het verloop van de markten bepaalt. De economische ontwikkelingen hebben ook een niet te verwaarlozen invloed en op dat vlak zijn de vooruitzichten – in het bijzonder in de Verenigde Staten – misschien wel minder somber dan gedacht.


Om te beginnen is er de inflatie. Als we verder kijken dan de maandelijkse cijfers, dan zien we heel wat elementen die erop wijzen dat de inflatoire druk beetje bij beetje afneemt. In de transportsector, die in het voorjaar van 2021 de inflatie sterk opdreef, dalen de prijzen van tweedehandsauto's gestaag en zwellen de voorraden van nieuwe voertuigen aan, waardoor de prijzen wellicht stabiliseren. In de bredere economie lossen de knelpunten die de afgelopen kwartalen de wereldwijde toeleveringsketens in de war stuurden geleidelijk op, wat de druk op de prijzen van consumptiegoederen kan verminderen. Op de huizenmarkt, de belangrijkste bron van inflatie in de afgelopen maanden, laat de trend ook een gematigder verloop zien. De vraag daalt – er zijn zowel minder transacties als minder kredietaanvragen – en het aanbod herstelt. Dat zal de toename van de vastgoedprijzen de komende maanden ongetwijfeld afremmen. De forse stijging van de Amerikaanse dollar tegenover de meeste andere valuta's drukt tot slot de prijzen van ingevoerde producten.

Beheer van de Connect Portfolio.

Voorzichtig en doordacht handelen blijft hier de boodschap. De portefeuille blijft voorzichtig blootgesteld aan aandelen. Het risico werd in de loop van de maand ook verminderd door de invoering van optionele afdekkingsinstrumenten. Eind augustus bedroeg de aandelenblootstelling 83,8%, een daling met iets meer dan 3% sinds eind juli. Tussen 01.06.2022 en 31.08.2022 bleef de waarde van de portefeuille quasi status quo met een stijging van 0,06%.

Redactie: Mathias Mortier

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren