december 15 - 2022

Waarom de rente op uw spaarboekje niet (snel) zal stijgen?

De afgelopen maanden kwam steeds vaker de vraag wanneer banken de rente op het spaarboekje zouden verhogen? Logisch! Gisteren verhoogde de Amerikaanse centrale bank voor de 6de (!) keer dit jaar de beleidsrente, de Europese centrale bank deed vandaag hetzelfde. Ondertussen bedraagt de korte termijnrente in de US 4,50%. Voor de Eurozone is dit momenteel 2%, met verdere stijgingen in het vooruitzicht. Toch zullen banken niet snel geneigd zijn om meer rente te geven op uw spaarboekje.

Even terug in de tijd.

Om dit te begrijpen moeten we even terug in de tijd. In maart 2016 verlaagde de ECB de beleidsrente van 0,25% naar 0% ter ondersteuning van de economische groei. Gratis geld bevordert nu éénmaal de economische vraag. Als reactie hierop verlaagden de banken steevast de rente op gereglementeerde spaarboekjes naar de wettelijke basisrente van 0,01% gekoppeld aan een minimale getrouwheidspremie van 0,10%. Hoewel de 0,11% niet hoog lijkt, vonden veel banken de minimumvergoeding veel te hoog. Reden? Op het overtollige spaargeld dat ze niet konden gebruiken om leningen toe te staan moet de bank zelf een ‘strafrente’ van 0,50% betalen.

Bijkomend was er de afgelopen jaren een ware veldslag onder de banken om (nieuwe) klanten te werven via het aanbod van goedkope leningen. Hypothecaire leningen op 20 jaar aan 1% of lager zijn hierbij geen uitzondering geweest. Klanten met bestaande kredieten kwamen bovendien langs met de vraag om hun huidige lening te herfinancieren.

Je kan niet uitgeven wat niet binnenkomt.

Zo komen we spontaan tot een logische conclusie. Banken moeten vandaag de tering naar de nering stellen. Banken zijn geldsupermarkten, doorgeefluiken tussen spaarders (die rente willen ontvangen) en kredietnemers (die zo weinig mogelijk rente willen betalen). Daar wringt nu net het schoentje. De rentabiliteit van de kredietportefeuilles zijn dramatisch gedaald de afgelopen 6 jaar en zorgen voor structureel lage(re) inkomsten.

Wat brengt de toekomst?

Banken waren er als de kippen bij om begin dit jaar de rente op kredieten te verhogen. Een woningkrediet op 20 jaar kost u al snel 3% of meer. Als banken er (samen) voor kiezen om de rente op spaarrekeningen niet drastisch te verhogen, betekent dit een forse boost van hun inkomsten. Er loert echter ook gevaar om de hoek. Veel economen voorspellen voor 2023 een (lichte) recessie. Een terugval van de economische groei verhoogt het risico op een forse toename van de wanbetalingen op openstaande kredieten. Dat kan dan bijgevolg knagen aan hun rentabiliteit.

Conclusie

Wees realistisch en reken u vooral niet rijk als het over toekomstige rendementen op uw spaarboekje gaat. Het blijft een ideaal instrument voor gelden die beschikbaar moeten blijven op korte termijn. Met het oog op rendement en koopkrachtbehoud zal u iets creatiever en meer doordacht te werk moeten gaan.

Bent u nieuwsgierig hoe Connect u hierbij kan helpen. Twijfel niet en neem vandaag nog contact op.

Redactie : Mortier Mathias - Bestuurder Connect BV

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren