maart 16 - 2023

Te land, ter zee en in de lucht.

Enkele weken geleden was er heel wat heisa rond een ballon die circuleerde boven Amerika. Volgens Washington ging het over een Chinese spionageballon. Deze werd dan ook vakkundig neergeschoten door het Amerikaanse leger. Peking sprak nadien over een daad van hysterie.

Deze week werd een Amerikaanse drone (prijskaartje: 16 miljoen dollar) aan flarden gevlogen door twee Russische straaljagers boven de Zwarte Zee.

China en India voeren al decennia lang strijd over een 4.000 kilometer lange grens tussen beide landen, ten noorden van India. Sinds het tot een bloedige confrontatie kwam in 2020 staan daar tienduizenden zwaar bewapende militairen tegenover elkaar. Tot dusver als wederzijdse afschrikking zonder wapengekletter.

De inval van Rusland in Oekraïne heeft de wereld en zijn leiders op scherp gesteld. De slogan ‘nooit meer oorlog’, te lezen op de flanken van de Ijzertoren zijn op dit moment holle woorden.

Frontvorming

Iedereen vecht voor zijn plaats aan de wereldwijde top. Frontvorming lijkt het nieuwe normaal. Iedereen probeert iedereen te verleiden om tot samenwerking te komen en een blok te vormen tegen de ‘andere’. Oost tegen west? Het klinkt bekent.

Het belangt elk van ons aan

Het is in elk geval iets om nauwlettend in de gaten te houden, want het belangt elk van ons aan! Of we nu investeerder, ondernemer of consument zijn. Onze welvaart is gebouwd op de grondvesten van de huidige globalisering. ‘Made in China’ is even ingeburgerd als het begrip ‘Janneke en Mieke’.

De oorlog in Oekraïne heeft ertoe geleid dat we Rusland zijn gaan boycotten. 10 sanctiepakketten later is duidelijk geworden dat je geen mondiale handelsrelatie kan doorbreken zonder zelf de pijn te voelen. Beeldt u maar eens in dat Xi Jinping dezelfde weg opgaat als Poetin om zo opnieuw de controle te krijgen over Taiwan. Geen producten meer uit China (vanwege een westerse boycot), geen levering meer van chips en halfgeleiders uit Taiwan. Om maar even te duiden, het Taiwanese bedrijf TMSC produceert meer dan de helft van alle halfgeleiders ter wereld en ruim 90 procent van de meest geavanceerde chips. Het is simpelweg een onvervangbare speler geworden. Voor zowat elk product heb je vandaag de dag chips nodig. Van een eenvoudig koffieapparaat tot het meest geavanceerde oorlogstuig. Maar wat als het straks in oorlogsgebied komt te liggen? Of is net dat één van de redenen dat China nooit zal overgaan tot een militaire invasie en zal blijven zoeken naar een diplomatieke oplossing? De toekomst zal het uitwijzen!

Connect in debat met Tom Van de Weghe

Overzicht en inzicht vormen de basis voor gemoedsrust. Dat is althans de levenslijn van Connect. U kan de zaken simpelweg niet los van elkaar bekijken. Corona, Inflatie, rentestijgingen, nieuwe problemen in de banksector. Het zijn stuk voor stuk mondiale problemen die een holistische aanpak vragen. Globalisering bestaat reeds sinds de 15e eeuw toen nieuwe continenten als Amerika en India werden ontdekt en een wereldhandel ontstond. Willen of niet, we zullen het toch met z’n allen samen moeten doen. Als het regent moet je niet vechten om de paraplu, maar er samen onder gaan staan!

Hoe dit moet gebeuren en of het realistisch is? Deze en vele andere vragen leggen we op 30 maart voor aan geopolitiek expert Tom Van de Weghe tijdens ons jaarlijks event Visie Loont!

Bent u nog niet ingeschreven en hebt u interesse om een beter zicht te krijgen op de wereld van morgen?
Twijfel dan niet om u in te schrijven via volgende link: Visie Loont !

Redactie : Mortier Mathias (Bestuurder Connect BV)

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren