november 07 - 2022

Afschaffing fiscaal voordeel kapitaalaflossingen voor aankoop tweede verblijf.

Op 11 oktober stelde premier Alexander De Croo de meerjarenbegroting 2023-2024 voor in de Kamer. Zoals steeds gaat het over een pakket van maatregelen waarbij deze keer ook de belastingvermindering bij aankoop van een 2de eigendom ter sprake kwam. Op vandaag zijn er nog geen definitieve teksten, maar zoals verwacht, schaft de federale regering het fiscaal voordeel voor aankoop van een tweede verblijf af vanaf 2024.

Deze maatregel komt geenszins als een verrassing. De Vlaamse regering schafte in 2020 reeds het fiscaal voordeel af voor de kapitaalsaflossingen van een lening bij de aankoop van een eerste woning. Het deed dan ook de wenkbrauwen fronsen dat dit fiscaal voordeel wel van toepassing bleef bij de aankoop van een investeringsvastgoed of een 2de verblijf.

Wat houdt dat in voor de belastingplichtige?

Wie op vandaag leent voor een tweede woning kan een belastingvoordeel genieten tot maximaal 705 euro per jaar. Vanaf 2024 zou deze kapitaalsaftrek dus afgeschaft worden. Anderzijds is het wel zo dat de intrestaftrek die gepaard gaat met deze lening wel nog altijd aftrekbaar zou blijven. Op die manier kan u de intresten nog steeds gebruiken om het belastbaar onroerend inkomen weg te werken in uw personenbelasting. Ook is er afgesproken dat het volledige fiscaal voordeel behouden blijft voor wie er nu al recht op heeft. Het gaat dus enkel over nieuwe leningen afgesloten vanaf 01.01.2024.

Fiscaal voordeel via individuele levensverzekering.

Op vandaag kan men het fiscaal voordeel ook genieten via de premies van een individuele levensverzekering type lange termijn sparen. Op vandaag is er geen sprake van een eventuele afschaffing van de belastingvermindering voor deze fiscale levensverzekeringen. Op die manier blijft de weg open voor een fiscale optimalisatie van je personenbelasting, ook na 2023.

Impact op de begroting.

Bij de vorige begrotingsopmaak stond de woonbonus voor tweede woningen al ter discussie, maar MR lag toen dwars. Nu stemde regeringspartij MR trouwens ook tegen de afschaffing ervan. De afschaffing brengt op korte termijn niet zoveel geld in het laatje aangezien de afschaffing van het belastingvoordeel alleen geldt voor nieuwe leningen vanaf 2024.

Redactie: Mathias Mortier - Bestuurder BV Connect

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren