september 08 - 2023

Welke koers vaart de economie: groeivertraging of recessie?

Zo wisselvallig de weergoden waren tijdens de afgelopen schoolvakantie, zo rustig acteerden de meeste financiële markten. Op zich niet zo verrassend. Het is algemeen geweten dat de markten tijdens de zomermaanden moeilijk te navigeren zijn door het beperkte volume en de lage liquiditeit.

Kabelbaan

Amerika buigt wel, maar breekt niet.

De speech van Jerome Powell (FED) op het jaarlijkse onderonsje van centrale bankiers in Jackson Hole bevatte weinig nieuws: het kan monetair gaan vriezen, maar ook gaan dooien, afhankelijk van de economische en inflatoire temperatuur. De Amerikaanse centrale bank zal zich daarbij laten inspireren door de komende data over de Amerikaanse economie. Heden zien we vooral een afnemende inflatie in de VS (de consumentenprijsindex noteert drie keer lager dan een jaar geleden) en een werkloosheidcijfer die al tientallen jaren niet meer zo laag was binnen de VS (3,5%). Mogelijke afwijkingen in de verwachte economische cijfers zullen de financiële markten de komende tijd in beweging houden.


Een ander opvallend feit kwam van de kredietbeoordelaar Fitch. Deze verlaagde in augustus de kredietrating van de Amerikaanse overheid van AAA naar AA+. Fitch maakt zich zorgen om de begrotingsproblemen, het risico van een politieke impasse en het schuldenplafond dat de regering in mei-juni kreeg opgelegd. Omdat het land schulden blijft maken, neemt de schuldratio opnieuw sterk toe. Het begrotingstekort groeit aan door de lagere belastinginkomsten, de hogere uitgaven en stijgende rentelasten. Het rechtstreekse gevolg van de kredietverlaging was een verdere stijging van de langetermijnrente die ondertussen opgeklommen is naar een niveau boven de 4%, het hoogste niveau in meer dan 15 jaar!

Tweesnijdend zwaard in de eurozone.

In de eurozone staat dan weer de eerste inschatting voor de inflatie in augustus op de agenda, waarbij gerekend wordt op een aanhoudende hardnekkige inflatie van 5,3% op jaarbasis. Erg pittig, zeker gezien de zo goed als stilgevallen economische groei. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) geeft dat een dilemma. Er gaan steeds meer stemmen op om in september even af te wachten met het verder optrekken van de beleidsrente. Anderzijds ligt de huidige inflatie nog steeds mijlenver van de vooropgestelde inflatiedoelstelling van 2%. Daarnaast duiken er steeds meer signalen op dat de Europese dienstensector stilaan in moeilijk vaarwater komt, nadat eerder dit jaar de Europese industriesector al was stilgevallen.


Door de bril van de belegger bekeken, is dat alles een tweesnijdend zwaard. Vertraagt de inflatie, dan kan dit het signaal geven aan de ECB om de renteverhogingen te stoppen. Wat positief is voor de aandelenmarkten. Anderzijds zou dat kunnen betekenen dat bedrijven stilaan inboeten op hun verkoopmarges, omdat ze de hogere kosten (gemiddelde stijging van +5,3%) niet langer kunnen doorrekenen aan hun klanten. Dit zou dan weer kunnen gaan wegen op de winstmarges van de bedrijven.

China blijft het zorgenkind van de wereldeconomie.

Niet op zijn minst omdat de economische motor maar niet lijkt aan te slaan en de huidige deflatie (!) een onrustwekkend signaal is voor de wereldwijde economische groei. China, de grootste exporteur ter wereld, heeft zopas de grootste terugval van zijn export aangekondigd sinds februari 2020 en de kredietverlening door de Chinese banken was al een decennium niet meer zo laag. Dit is opnieuw een signaal dat de vraag in de op een na grootste economie ter wereld zwak is en doet vrezen voor een langdurige deflatie. Terwijl de markt uiteraard hoopt op een bazooka in de vorm van stimuleringsmaatregelen, wijzen de signalen van de overheid erop dat zij een stapsgewijze aanpak verkiezen. Een recente renteverlaging haalde weinig uit om het sentiment te verbeteren! Tot slot wordt China ook geconfronteerd met tal van structurele problemen. Zo blijft de vastgoedsector een reus op lemen voeten. Naast de gekende financiële problemen bij de Chinese vastgoedmagnaat Evergrande (schuldenberg van 303 miljard euro) staat nu ook Country Garden Holdings, een van de grootste vastgoedontwikkelaars van China, op rand van het faillissement.

Beheer van de Connect Portfolio's.

Wat de Connect Dynamic Portfolio betreft, blijven we opteren voor de voorzichtige aanpak, met een aandelenblootstelling van 89%. Daarnaast mijden we de large-cap Amerikaanse technologiebedrijven, waar de waarderingen enorm zijn opgelopen door de ‘hype’ die afgelopen maanden is ontstaan rond Artificiële intelligentie. Ter illustratie: op het einde van de maand juli noteerden de ‘Big Tech’ bedrijven Meta, Apple, Amazon, Netflix en Alphabet aan een gemiddelde koers/winst verhouding van 41,6. De S&P 500 (index met de 500 grootste Amerikaanse large cap bedrijven) noteerde op dat moment aan een koers/winst van 21. Binnen ons beheer houden we nog steeds rekening met een sterke economische vertraging. De aanhoudende hoge inflatie zorgt er bovendien voor dat centrale bankiers zo goed als geen bewegingsruimte hebben om de vertragende wereldwijde economie aan te wakkeren. De Connect Dynamic Portfolio sloot de vakantieperiode (01.07.2023 – 01.09.2023) af met een stijging van 1,27%. De MSCI All Country World Index (EUR) kende een gelijkaardig verloop met een positief rendement van +1,52%.


Binnen het obligatieluik, dat we terugvinden in de Connect Fundamental Portfolio, geven we de voorkeur aan obligaties en cashinstrumenten met een korte looptijd. De gemiddelde looptijd van de investeringen binnen de portefeuille bedragen momenteel 1 jaar en 4 maanden. In de loop van de maand augustus hebben we winst genomen op de financiële obligaties en hebben we het meer defensieve deel van de obligatiebeleggingen versterkt. Hierdoor blijft de portefeuille zeer ongevoelig voor het algehele marktrisico, terwijl het een aanzienlijk obligatierendement behoudt. Tijdens de afgelopen zomervakantie (01.07.2023 – 01.09.2023) steeg de portefeuille met 0,79% en deed het op die manier beduidend beter dan de gemiddelde obligatiemarkt (Bloomberg Global Aggregate Bond UCITS ETF Hedged EUR) die een daling kende van 1,48%.

Disclaimer

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag geenszins gezien worden als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies.
Het vormt geen contractueel element, noch een voorstel of stimulans om te investeren. De gegevens in dit artikel zijn niet contractueel noch gecertificeerd door een auditor. Connect BV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze pagina, noch voor beslissingen die eventueel op basis van deze informatie genomen worden. De informatie op deze internetpagina mag niet gedupliceerd noch verspreid worden zonder voorafgaandelijke toestemming van Connect BV.

Redactie : Charlotte Van Den Branden & Mortier Mathias (Bestuurders Connect BV)

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren