april 12 - 2024

Wat is er gebeurd op de financiële markten?

Hoe evolueerden de markten en wat zijn de belangrijkste drijfveren? Welke macro-economische tendensen spotten we? Via de specialisten van onze huisbeheerder LFDE informeren we u over de financiële markten.

CONNECT 2475

Wat is er gebeurd in het eerste kwartaal van 2024?

We kijken terug op de sterkste start voor beurzen over de afgelopen vijf jaar. Eind vorig jaar was de vrees voor een globale recessie nog vrij algemeen, maar de grote ‘krimp’ van de wereldwijde economie kwam er uiteindelijk niet.


De Chinese en de Amerikaanse industrie zijn opnieuw aan het groeien. De industrie in Europa boert echter wel nog steeds achteruit. Positief is evenwel dat ook hier de trend zich lijkt te keren. Diverse sectoren hebben dan ook een zeer sterk eerste kwartaal neergezet, maar de kloof op de beurs tussen laag gewaardeerde (Europese industriële) aandelen en de hoogvliegers in de technologie (Nvidia, Meta, Microsoft, … ) is nog steeds groot. De wereldindex wordt voor ruim 60% bepaald door Amerikaanse aandelen. Bedrijven die rechtstreeks of onrechtstreeks gekoppeld zijn aan artificiële intelligentie blijven dus ook in 2024 de belegger bekoren.

Wat doen de centrale banken?

Doordat de economie wel vertraagde, maar over het algemeen zeer robuust blijft, zijn centrale bankiers niet gehaast om de rente snel te verlagen. Hierdoor verschoof de verwachting voor een eerste renteverlaging naar het begin van de zomer. Belangrijkste voorwaarde voor de centrale bankiers blijft een duurzame daling van de inflatie richting de doelstelling van 2 procent. Laat dat nu net een scenario zijn waar de grondstoffenmarkten voorlopig niet lijken aan mee te werken. Zo zagen we afgelopen maand een stijging van meer dan 4% voor de olie- en koperprijs.


De prijs van koper is zelfs gestegen naar het hoogste niveau sinds begin vorig jaar, mede geholpen door de verwachting dat de wereldwijde vraag naar het metaal zal toenemen. Ook de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente gaat verlagen, speelt een rol. Door een lagere rente wordt de economie gestimuleerd, terwijl de waarde van de dollar wordt gedrukt.

Koper wordt in veel verschillende sectoren gebruikt, zoals de bouw, auto-industrie en telecomsector. Daarom wordt de evolutie van de koperprijs ook wel gezien als een barometer voor de economie.

Prestaties van de belangrijkste activaklasses

Klik hier om het overzicht te raadplegen!



Rendementen in lokale valuta.

Bronnen: Bloomberg, LFDE.

Disclaimer

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag geenszins gezien worden als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies.
Het vormt geen contractueel element, noch een voorstel of stimulans om te investeren. De gegevens in dit artikel zijn niet contractueel noch gecertificeerd door een auditor. Connect BV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze pagina, noch voor beslissingen die eventueel op basis van deze informatie genomen worden. De informatie op deze internetpagina mag niet gedupliceerd noch verspreid worden zonder voorafgaandelijke toestemming van Connect BV.

Redactie : Charlotte Van Den Branden & Mortier Mathias (Bestuurders Connect BV)

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Nieuws uit de markt - balans eerste kwartaal 2024

april 23 - 2024

Lees nieuwsbericht

CONNECT 2023 2

Omzettingsrecht van vruchtgebruik

april 12 - 2024

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren