april 21 - 2023

Visie loont - terugblik op een geslaagd event !

Op donderdag 30 maart vond een nieuwe editie plaats van ons event Visie Loont! Samen met geopolitiek expert Tom Van De Weghe en 200 genodigden doken we opnieuw de Kinepolis in te Brugge. Tijdens een debat van circa 1.5u hebben we stilgestaan bij een wereld die zelden nog stilstaat. Samen met Tom hebben we onze klanten en genodigden overzicht en inzicht geboden in de nieuwe realiteit van vandaag en morgen. Wat als iedereen de grootste wil zijn? Wie heeft de beste troeven in handen om de wereld van morgen te domineren?

B 096

Overzicht. Inzicht. Gemoedsrust.

Om het heden te begrijpen en de toekomst te zien, is het van belang om het verleden te kennen. Alles begint met proberen te begrijpen 'wat', 'waar' en 'hoe'. Maar vooral 'waarom'?

Vladimir Poetin (Rusland), Joe Biden (VS) en Xi Jinping (China) doen er alles aan om de status van hun land als wereldleider te bestendigen en dit verloopt niet zonder slag of stoot. Een complex onderwerp met een ongelooflijke verwevenheid in alle facetten van ons leven.

Overzicht & inzicht.

De oorlog in Oekraïne zorgt voor heel wat onrust, en dit zowel op economisch als politiek vlak. Om de nodige inzichten te verkrijgen in het geopolitieke landschap gingen wij gedurende 1,5 uur in debat met expert en VRT NWS journalist Tom Van de Weghe. We zoomden in op de thema’s die van een land een wereldmacht kunnen maken.

  • Defensie

Op het vlak van defensie blijft de VS een absolute wereldmacht. Het is tevens het land dat het grootste militaire budget (801 miljard USD). De grootste kernmacht te wereld is evenwel Rusland, met een arsenaal van naar schatting 6.000 kernwapens. Iets waar Poetin graag mee uitpakt en waarmee hij de wereld al heel wat kopzorgen heeft bezorgd. Ook China roert zich militair. Vooral op maritiem vlak heeft China de afgelopen jaren een sterke positie uitgebouwd. Dit laat hen toe om de controle te behouden over de Zuid-Chinese zee… en misschien straks wel Taiwan opnieuw in te lijven.

  • Bevolking

Als het gaat over de wet van de grote getallen komen we bij India uit. Een land dat gigantisch snel groeit in bevolkingsaantal en hierin China heeft voorbij gestoken. De ‘één kind politiek’ die in China werd ingevoerd in 1979 (in 2015 opnieuw afgeschaft) zal het land nog jarenlang achtervolgen. Het land stevent namelijk af op een gigantische vergrijzingsgolf met alle gevolgen van dien. India zit dan weer in een omgekeerde flow. 65% van de huidige bevolking is er jonger dan 35 jaar.

  • Welvaart - economische groei

Voor welvaart moet je op dit moment nog steeds in het Westen zijn. Hierin voert Amerika de lijst aan met een gemiddeld BBP per inwoner van 70.249 USD, gevolgd door Europa. De economische groei mag dan wel in China en India (+6,8%) te vinden zijn, de levenskwaliteit is er nog steeds beduidend lager. De kwaliteitskrant de Tijd kopte hierover: ‘India zal tegen 2050 geëvolueerd zijn van straatarm naar arm.’

  • Kennis - Innovatie

Ook op mondiaal vlak heerst een ‘war on talent’.

De beste universiteiten ter wereld bevinden zich in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, met Oxford University als absolute wereldtopper. China volgt op de 16e plaats met de Tsinghua University.

Op het vlak van innovatie is China een niet te onderschatten partij. Het land is zich aan het omscholen van een imitator (kopie/paste) naar innovator (creatie van toegevoegde waarde). Peking geeft duidelijk aan minder afhankelijk te willen zijn van buitenlandse partijen en streeft naar zelfvoorzienigheid. Iets wat binnen de VS met de nodige argwaan wordt bekeken en vooral heel wat weerstand opwerpt. Zo neemt Joe Biden de ene protectionistische maatregel na de andere. Denk hierbij aan de ‘Chips and Science Act’, ‘Inflation Reduction Act’ en de actieve handelsoorlog die wordt gevoerd.

  • Infrastructuur

Ook de nieuwe zijderoute van China kwam uitgebreid aan bod. Dit strategisch master plan van de Chinezen kadert in hun lange termijn strategie om overal ter wereld aanwezig te zijn. De nieuwe route zorgt voor een verkorting van de transporttijd naar Europa van maar liefst 30%.

  • Grondstoffen

Als je vandaag spreekt over innovatie en energietransitie kan je niet voorbij het belang van grondstoffen en zeldzame aardmetalen. China is de absolute wereldleider voor wat betreft de raffinage van grondstoffen (koper, nikkel, kobalt, lithium). Bovendien is China ook zeer actief in landen waar de ontginning van deze metalen gebeurt, denk maar aan de Volksrepubliek Congo.

Europa tot slot kijkt met argusogen toe hoe Rusland belangrijke delen van Oekraïne militair aan het inlijven is. Minder belicht en nooit uitgesproken door Poetin speelt ook het hierin het economische belang van deze grondstoffen. De gebieden rond de Krim, Charkov en de Donbas zijn namelijk rijk aan kolen, olie en gas, maar ook lithium.

Tot slot.

Wij wensen alle aanwezigen te bedanken voor hun komst en de aangename sfeer.

En we kijken alvast uit naar volgend jaar!

A 05

Redactie : Charlotte Van Den Branden & Mortier Mathias (Bestuurders Connect BV)

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren