juli 12 - 2022

Terugblik eerste jaarhelft 2022

Terugblik eerste jaarhelft 2022

Risico's en kansen in een wereld in verandering

Het eerste semester ligt ondertussen achter ons. We schrijven deze halfjaarlijkse portefeuille update van 2022 dan ook in een tijd waarin de internationale gebeurtenissen elkaar razendsnel opvolgen. De recente ontwikkelingen herinneren ons eraan dat er regelmatig onverwachte dingen gebeuren in de wereld. Zo werd het begin van 2022 gekenmerkt door het begrip ‘ontkenning’. De inflatie die in 2021 de kop opstak werd door de centrale bankiers lang als tijdelijk aanzien. Een ‘accident de parcours’. De start van een oorlog binnen Europa werd als onwaarschijnlijk bestempeld. De ‘militaire oefeningen’ waarbij 150.000 Russische militairen in april 2021 werden samengebracht aan de oostgrens van Oekraïne werden omschreven als spierballengerol van een oud KGB agent. Toen einde maart de Chinese regering besliste om Shanghai (economische hoofdstad van China) op slot te gooien ten gevolge van een nieuwe corona-uitbraak was de opstoot van de inflatie helemaal niet meer te houden.


In een snel veranderende omgeving zoals deze mogen we het belang van een actief beheerde portefeuille niet onderschatten. Het gaat over omgaan met de risico’s op korte termijn , maar eveneens over kansen grijpen op lange termijn.

Negatieve balans

Bloedrode cijfers voor wat betreft de eerste jaarhelft. Een andere conclusie kan je niet maken. De Europese beurzen zijn sinds 1 januari 2022 gemiddeld 20% van hun waarde verloren. We blikken terug op het slechtste semester sinds de financiële crisis van 2008. Aan de andere kant van de oceaan is de schade nog groter. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq noteert 30% lager dan begin dit jaar. De S&P 500 noteerde zelfs het slechtste half jaar sinds de jaren ’70 (oliecrisis). .


China blijft evenmin gespaard. Sinds begin 2021 kende de Chinese beurs een forse terugval en die werd in de eerste 6 maanden van dit jaar in grote mate verder gezet. De Chinese economie kampt met een (forse) groeivertraging die wordt veroorzaakt door problemen op de interne vastgoedmarkt, zwakke consumentenuitgaven en de aanpak van het coronavirus (zero-covid beleid). Zo daalde de MSCI China Index opnieuw met 10%, nadat deze vorig jaar reeds een terugval kende van 23%. Na de aankondiging van het einde van de lockdowns begin mei steeg de index met maar liefst 21%. China streeft voor dit jaar naar een economische groei van 5,5%, wat in de huidige context zeer ambitieus lijkt. Het eerste kwartaal van 2022 werd afgesloten met een groei van 4,8%.

Uitschuivers en uitschieters

Op het niveau van de sectoren is het vooral de technologiesector die met zware verliezen te kampen heeft gehad. De hoge inflatie en stijgende rentes spelen in het nadeel van deze groeibedrijven. Stijgende rentes zorgen nu eenmaal voor een herwaardering van de toekomstige winsten. Zo werden jonge innovatieve bedrijven zoals Netflix (-69%), Spotify (-58%) en Uber (-51%) massaal afgestoten door beleggers. Bedrijven die onder de noemer ‘duurzaam’ kunnen gecatalogeerd worden, krijgen op dit moment eveneens rake klappen. De belegger kiest liever voor bedrijven met een stabiele winstgroei en lage schuldgraad dan zij die passen in de lange termijnstrategie van menige klimaatconferenties. Zo moet het Nederlandse bedrijf Fastned, gekend van zijn elektrische laadpalen, een verlies slikken van 50% over de afgelopen 6 maanden.


De bankensector kan momenteel evenmin bekoren. Bank of America noteerde een verlies van 32%. Dichter bij huis zagen we dezelfde dalingen bij ING (-30%) en KBC (-30%). Ondanks de stijgende rente zien beleggers vooral de oplopende risico’s voor wat betreft de openstaande kredietportefeuilles. De Nationale Bank van België waarschuwde reeds voor oplopende wanbetalingen bij zowel bedrijven als consumenten. De Westerse sanctiepakketten tegenover de Russische banken helpen hierbij allerminst.


Daartegenover zien we dat bedrijven die actief zijn in de traditionele sectoren met een stabiele cashflow beduidend betere rendementen afleveren. Zo liet het grootste telecombedrijf ter wereld, het Amerikaanse AT&T, een aandelengroei noteren van 8%. Zelfs China Mobile Ltd. kende een groei van 3%, en dit in een negatieve Chinese marktomgeving.


Eigen aan de vrees voor grote energieschaarste zijn ook de energiebedrijven bij de winnaars. Zo steeg het Amerikaanse olie- en gasbedrijf Exxon Mobil met 35%. In de anders zo geteisterde Duitse economie zien we de fabrikant voor oorlogstuig en defensiemateriaal Rheinmetall AG een stijging optekenen van 159% over de laatste 6 maanden.

Connect Portfolio's: Actief beheer ondersteund door een duidelijke strategie

Sinds maart dit jaar zijn we in de Connect Dynamic Portfolio onderwogen in aandelen. Zo werd de netto blootstelling op de wereldwijde aandelenmarkt tussen maart en juni verlaagd naar 73,50%. Eind vorig jaar werden de technologieposities verkocht in het licht van de stijgende rentes. De beheersstijl werd gewijzigd van overwegend groeiaandelen naar de minder rentegevoelige waarde aandelen. Verder kijken we met bijzondere aandacht naar China, voorlopig het enige land met een versoepelend monetair beleid. Algemeen genomen zal de investeringsgraad (hoger of lager) van de komende maanden in grote mate afhangen van het beleid van de centrale banken. Hoe ver willen zij gaan in het verder optrekken van de rente? En in hoeverre krijgen ze hiermee de inflatie snel onder controle?


Wat het beheer van de Connect Fundamental Portfolio betreft, kijken we o.a. in de richting van Amerikaanse overheidsobligaties. Na de forse rentestijgingen van de afgelopen maanden worden deze, in combinatie met hun status als veilige haven, opnieuw aantrekkelijk(er) in hun rentevergoeding. We blijven echter negatief voor overheidsobligaties uit de eurozone.


Tot slot houden we vast aan onze strategie. Beleggen vanuit een strakke discipline, consequent handelen en focus op activa met een correcte prijs / kwaliteit verhouding. Het blijft belangrijk om de blik op de lange termijn gericht te houden en niet overhaast te reageren op korte termijn nieuws.


Met hun 30 jaar ervaring hebben we er het volste vertrouwen in dat La Financière de L’Echiquier de ideale kapitein is om ons veilig en wel door deze beursstorm te loodsen.


We danken u alvast voor het geschonken vertrouwen en wensen u een fijne zomer toe!


Mathias Mortier & Charlotte Van Den Branden


Bestuurders Connect BV


Disclaimer: dit document is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Het vormt geen contractueel element, noch een voorstel of stimulans om te investeren. De gegevens in dit document zijn niet contractueel noch gecertificeerd door een auditor. Connect BV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor beslissingen genomen op basis van deze informatie. In geval een product, dienst of advies wordt genoemd, kan dit alleen worden gezien als samenvatting en nooit als de volledige informatie. De Connect Dynamic Portfolio is onderhevig aan kapitaalrisico. Beleggen brengt risico's met zich mee en de waarde van beleggingen kan fluctueren. We nodigen beleggers uit om kennis te nemen van de KIID en de specifieke risico's die genomen worden. De KIID is op eenvoudig verzoek verkrijgbaar bij Connect BV of op de website (www.connect-ed.be). In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Connect is houder van het auteursrecht op de inhoud van dit document Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen o verder te verspreiden zonder de voorafgaande toestemming van Connect BV.

Redactie: Mathias Mortier en Charlotte Van Den Branden

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren