februari 21 - 2023

Waarom hebt u als bedrijfsleider of zelfstandige met een managementvennootschap een zogenaamde 'omzetverzekering' nodig?

Als zelfstandige doet u er goed aan om een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten in geval van (langdurige) arbeidsongeschiktheid. Op die manier bent u beschermd in geval van inkomensverlies ten gevolge van ziekte of ongeval.

Zelfstandige met (management)vennootschap?

Bent u een zelfstandige en ontvangt u maandelijks een loon vanuit uw (management)vennootschap? Overweeg dan ook zeker om een omzetverzekering af te sluiten.

Veel zelfstandigen met een vennootschap keren zichzelf een beperkt loon uit. De fiscale tarieven in de vennootschapsbelasting liggen nu eenmaal lager dan in de personenbelasting. Het uitkeren van een beperkt loon blijkt bijgevolg vaak een pijnpunt bij het afsluiten van een gewaarborgd inkomen. Een beperkt loon betekent namelijk per definitie ook een (veel te) lage verzekerbare rente in vergelijking met de reële inkomsten en kosten. Een vals gevoel van veiligheid dus.

Bovendien betaalt de vennootschap heel wat kosten die anders privé moeten worden gedragen. De vennootschap neemt vaak kosten van de zelfstandige voor haar rekening, zoals de auto, gsm, laptop,.. In sommige gevallen woont de bedrijfsleider ook in een huis dat (deels) door de vennootschap wordt afbetaald. Al die uitgaven die door de vennootschap worden gedragen, vervolledigen in zekere zin het totale inkomen van de bedrijfsleider.

Wat is een omzetverzekering en hoe werkt het?

Een omzetverzekering (ook wel keyman -of bedrijfsleidersverzekering genoemd) is de commerciële benaming voor een verzekering die de financiële gevolgen van de arbeidsongeschiktheid van een centraal figuur binnen een vennootschap dekt.

Een dergelijke verzekering verzekert tot 80% van de omzet van het bedrijf als de bedrijfsleider arbeidsongeschikt wordt door ziekte of een ongeval. Op die manier wordt de continuïteit van het bedrijf verzekerd. De vennootschap krijgt voldoende middelen binnen om de lopende (vaste) kosten verder te blijven betalen. Een omzetverzekering zorgt met andere woorden voor financiële gemoedsrust binnen de vennootschap... en gemoedsrust voor de bedrijfsleider.

Privé beschermt u uzelf via een polis gewaarborgd inkomen. De cashflow binnen de onderneming kan gewaarborgd worden via een omzetverzekering!

Wilt u weten wat dit concreet voor u kan betekenen in uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om u hierin te begeleiden.

Redactie : Mortier Mathias (Bestuurder Connect BV)

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren