september 02 - 2024

Halfjaarlijks vooruitzicht 2024

Als u de afgelopen maanden verslaggeving omtrent de financiële markten hebt doorgenomen, bestaat de kans dat u meer dan eens de term ‘Goldilocks’ bent tegengekomen. Hierbij wordt verwezen naar het gelijknamige sprookje van ‘Goudlokje’. In het verhaal stapt een meisje, genaamd Goudlokje, binnen in een huis waar drie beren wonen. Alles wat ze er aantreft blijkt exact goed te zijn voor haar!

Het ‘Goldilocks’-scenario (Engels voor Goudlokje) wordt gebruikt om een situatie in de economie en op de beurzen te omschrijven waarbij alle belangrijke economische parameters precies goed lijken te zijn. De ‘ideale’ toestand voor een economisch systeem wordt gekenmerkt door:

  • een (quasi) volledige werkgelegenheid
  • een lage inflatie
  • een stabiele economische groei

Maar is deze combinatie van drie factoren niet te mooi om waar te zijn? Zoals steeds biedt Connect u graag de nodige inzichten in het vervolg van dit artikel. We blikken terug en kijken vooruit.

Vooruitzicht 2024

1. Economische groei: de Verenigde Staten blijven motor van de wereldeconomie

Op basis van de huidige elementen lijkt het erop dat de wereldwijde economische groei robuust zal zijn. Een belangrijke bemerking hierbij is dat de geografische samenstelling hiervan wel aan het veranderen is.

De Amerikaanse economie heeft tot op heden veruit het meeste veerkracht getoond, zelfs in die mate dat enige tempering van de groei binnen de VS welkom zou zijn. In 2023 kende de Verenigde Staten een onverwacht hoge economische groei van 2,4%. Tijdens de eerste zes maanden van 2024 was er eveneens een toename van de economische activiteit in de Verenigde Staten met respectievelijk 1,4% in het eerste kwartaal en 2,8% in het voorbije kwartaal.

Voor de tweede jaarhelft wordt een vertraging verwacht van de economische groei, mede omdat de spaarbuffers die Amerikaanse gezinnen hadden opgebouwd tijdens de pandemie stilaan zijn opgesoupeerd en zullen leiden tot een zwakkere consumptie. Een groeivoorspelling van 1,5% voor de tweede jaarhelft is evenwel absoluut niet dramatisch, waardoor er sprake is van een zogenaamde ‘zachte landing’. Bovendien zijn de balansen van bedrijven sterk, waardoor een bescheiden groeivertraging niet onmiddellijk zal leiden tot groot banenverlies.

Een heel ander verhaal zien we in Europa. Terwijl het momentum in de VS verzwakt, is het tegenovergestelde waar in Europa. De schok van de kosten van levensonderhoud vervaagt en de Europese economie komt in een gunstiger klimaat terecht. Er lijkt (eindelijk) perspectief te komen op een fundamentele economische groei, zij het vanaf een zeer laag niveau. In maart van dit jaar was er voor het eerst in tien maanden sprake van een toename van de economische activiteit. Voor het eerst in jaren is de stijging van de lonen in Europa groter dan de inflatie. Deze hogere reële lonen zullen de consumptie en dus ook de bedrijven ondersteunen. In eerste instantie zien we dat vooral de dienstensector hier kan van profiteren.

De activiteitsgraad binnen de Europese industrie blijft vooralsnog dalende, met Duitsland als grootste slachtoffer. Voor de tweede jaarhelft van 2024 wordt een economische groei verwacht van 0,3% in het derde en vierde kwartaal. Groeicijfers die op het eerste zicht misschien niet spectaculair ogen, maar wel duidelijk beter zijn dan de surplace van vorig jaar, toen de Europese economie volledig tot stilstand was gekomen. Om het met de woorden van Buffet te zeggen: ‘The secret to happiness is having low expectations.’

Wat China betreft zijn we pessimistischer. Er zijn vandaag weinig tekenen van een betekenisvol economisch herstel. Consumenten zijn terughoudend om geld uit te geven gezien de daling van hun welvaart. Grote verliezen op de interne aandelenmarkt, stijgende (jeugd-)werkloosheid en een voortdurende daling van de vastgoedprijzen bezorgen heel wat Chinezen financiële kopzorgen. Bovendien zien we ook steeds vaker dat westerse bedrijven ervoor kiezen om hun toeleveringsketens te verplaatsen naar andere economieën, uit schrik voor een verdere geopolitieke escalatie tussen China en de VS. Opkomende economieën zoals die van Zuid-Korea, Vietnam, Taiwan en Mexico nemen graag hun rol op als ‘plaatsvervanger’ en zien een substantiële stijging van hun export naar de VS.

2. Inflatie is plakkerig, maar draaglijk

De hamvraag is of het aanhouden van de groei in de VS en het economische herstel binnen Europa in overeenstemming zal zijn met een snelle en duurzame terugkeer van de inflatie naar 2%? Het antwoord daarop is genuanceerd. Eerst en vooral zijn er op vandaag geen tekenen in het verschiet voor een grote hernieuwde opstoot van inflatie. Daarnaast zijn we van oordeel dat, zelfs als de inflatie enigszins hardnekkig in de buurt van 3% zou blijven hangen, dit goed genoeg zal blijken voor de centrale bankiers om te starten met het verlagen van de beleidsrente.

Het lijkt erop dat zowel de FED als de ECB bereid zijn een voortdurende overschrijding van de inflatiegrens te tolereren als pasmunt voor een (blijvende) lage werkloosheid en een aanhoudende economische groei. De aanzet is alvast gegeven door Christine Lagarde, voorzitter van de ECB. Voor het eerst sinds september 2019 werd de beleidsrente verlaagd met 0,25 procentpunt naar 3,75%. De verwachting is dat de FED binnenkort (september?) zal gaan volgen. Bij gebrek aan een economische schok die de groei verstoort, zien we de komende twaalf maanden niet veel meer dan 100 basispunten aan verlagingen, waardoor de rente nog steeds vele malen hoger zal blijven dan in het pre-pandemische tijdperk.

3. Oorlog, politiek en de beurs

Hebben conflicten en verkiezingen – met name in de VS – het potentieel om deze relatief gunstige economische outlook te verstoren? De vraag is misschien wel actueler dan ooit! Ondanks het schrijnende – voortdurende – verlies aan mensenlevens als gevolg van talloze oorlogen, voorzien we daarvan geen directe impact op de financiële markten. De westerse economische banden met Rusland zijn ondertussen volledig verbroken. Europa heeft alternatieven gevonden voor wat betreft de toevoer van olie en gas.

De oorlog tussen Israël en Hamas heeft ook weinig tot geen directe economische impact. Uiteraard blijft het uitkijken naar de verdere reacties van andere landen in de regio, met name Iran. Als die laatste het conflict verder wil doen escaleren, dan zou het plaatje op de oliemarkt uiteraard snel kunnen veranderen. Op dit moment lijkt dat evenwel niet het meest waarschijnlijke scenario.

Wat de Amerikaanse verkiezingen betreft, moeten we zeer bescheiden zijn in onze voorspellingen. Het is op vandaag absoluut niet duidelijk wie er zal winnen. Evenmin is het duidelijk of één partij de volledige controle in handen krijgt over het Congres, en bijgevolg de kans heeft om de volledige verkiezingsagenda uit te voeren. Wordt het een tweede ambtstermijn voor Donald Trump? Of wordt Kamala Harris binnenkort de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten? Eén zaak staat vast, op 5 november 2024 mogen zowat 250 miljoen Amerikanen hun stem laten horen.

Tot slot

Veerkrachtige groei, getemperde inflatie, beperkte werkloosheid en het vooruitzicht op stimuli van de centrale banken: het is goed nieuws voor de bedrijfswinsten en een achtergrond die steun zou moeten bieden voor de waardering van risicovolle activa. Enige nuance is hierbij toch op zijn plaats. Tussen 1 november 2023 en 15 juli 2024 steeg de wereldwijde aandelenmarkt (MSCI ACWI net euro) met 24,54%. Groeimotor van dit alles, hoe kan het ook anders: de tech-aandelen gelinkt aan AI (reeds geruime tijd het meest populaire thema in beursland). Sinds begin dit jaar steeg het aandeel NVIDIA met ruim 150%, Meta met 55% en Amazon met 20%. Door de opgelopen waarderingen van de ‘Magnificent 7’ staan die bij elke kwartaalrapportering voor een eindexamen. Stijgende omzet-, groei- en winstcijfers worden primordiaal voor deze bedrijven om hun hoge waarderingen te verantwoorden.

Daartegenover staat dat er steeds meer ruimte (en aandacht) zal komen voor bedrijven die achtergebleven zijn in het beursherstel. Zo noteert de Russel 2000 index (focus op Amerikaanse Small Cap-bedrijven) vandaag nog steeds 10% lager dan zijn vorige piek in november 2021. Ook de brede Europese index (Stoxx Europe 600) steeg met amper 5,5% gemeten over de laatste drie jaar. Een rotatie naar andere sectoren dan technologie en ‘kleinere’ bedrijven (small- en midcap) is dan ook niet uitgesloten. Hetzelfde kan gezegd worden over de bredere Europese aandelenmarkt, die het afgelopen jaar is achtergebleven op zijn Amerikaanse soortgenoot. Die herontdekking kan bovendien verder worden aangevuurd door dalende rentes. En op die manier kan het sprookje van Goudlokje nog duizend-en-één-nachten blijven voortbestaan.

Disclaimer

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag geenszins gezien worden als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies.
Het vormt geen contractueel element, noch een voorstel of stimulans om te investeren. De gegevens in dit artikel zijn niet contractueel noch gecertificeerd door een auditor. Connect BV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze pagina, noch voor beslissingen die eventueel op basis van deze informatie genomen worden. De informatie op deze internetpagina mag niet gedupliceerd noch verspreid worden zonder voorafgaandelijke toestemming van Connect BV.

Heeft u vragen?

In geval er iets niet duidelijk is, twijfel dan zeker niet om contact op te nemen met ons:

Mathias: mathias@connect-ed.be – 0479 31 81 77

Charlotte: charlotte@connect-ed.be – 0494 87 05 73

Dries: dries@connect-ed.be - 0476 48 31 45

Charlotte Van Den Branden & Mathias Mortier - Bestuurders Connect BV

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Nieuws uit de markt - balans derde kwartaal 2024

oktober 28 - 2024

Lees nieuwsbericht

Connect app 2

Ontdek Connect Online en de Connect app

mei 02 - 2024

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren