januari 09 - 2025

Wat staat ons te wachten in 2025...

We zijn intussen een half jaar na de verkiezingen van juni vorig jaar en er worden door de verschillende regionale regeringen heel wat nieuwe zaken aangekondigd en intussen ook concreet ingevoerd. Wat betekent dit nu concreet voor u, in Vlaanderen ?

Ornaments 4927258 1280

Wijzigingen vanaf 1 januari 2025

1. Erf-en schenkbelastingen

Elk gewest heeft zijn eigen tarieven voor erf -en schenkbelastingen, maar welke regels precies van toepassing zijn, wordt bepaald door de woonplaats van de overledene, respectievelijk de schenker.

Hierbij vindt u een beknopt overzicht van de maatregelen die de Vlaamse regering intussen heeft aangekondigd:

  • Risicotermijn van 3 naar 5 jaar voor een niet-geregistreerde roerende schenking, voor bankgiften uitgevoerd vanaf 01.01.2025.
    • Roerende schenking via notaris
      • In dit geval moet u schenkbelasting betalen van 3%, maar heeft de verlenging van de risicotermijn sowieso geen impact.
    • Roerende schenking via bankgift
      • In dit geval hoeft u géén schenkbelasting te betalen, maar moet u wel nog minstens vijf jaar in leven blijven (i.p.v. 3 jaar voorheen). Overlijdt de schenker binnen deze periode van vijf jaar, dan komt de schenking alsnog in de nalatenschap terecht en dient hierop erfbelastingen betaald te worden.

2. Registratierechten aankoop enige en eigen woning:

  • Elk gewest bepaalt ook zijn eigen registratierechten. Hoeveel u precies betaalt bij een aankoop van een woning wordt bepaald door het gewest waar het onroerend goed gelegen is.
    • Vanaf 1 januari 2025 wordt bij de aankoop van de enige eigen woning, het verkooprecht verlaagd van 3% naar 2%.
    • Deze tariefwijziging is van toepassing op akten die verleden worden vanaf 1 januari 2025, ookal werd de onderhandse overeenkomst (de zogenaamde compromis) al voor 1 januari 2025 ondertekend.
  • Er dient uiteraard aan alle voorwaarden voldaan te worden om van het gunsttarief voor de enige en eigen woning te kunnen genieten. (aankoop door natuurlijk persoon, zuivere aankoop, aankoop van de hele volle eigendom, etc.). Alle informatie hieromtrent is terug te vinden via Vlabel.

Vanaf 2026 ...

De Vlaamse regering heeft ook een verlaging van de erfbelastingen aangekondigd vanaf 1 januari 2026 maar deze werden nog niet officieel bekendgemaakt. Wij bezorgen u hierbij een kort overzicht van wat op vandaag reeds is meegedeeld:

  • Verlaging van de erfbelasting:

Voor kinderen:

Op de eerste 50.000 EUR aan zowel roerende als onroerende goederen, zouden kinderen niet langer belastingen moeten betalen. Erven ze méér dan is er wél erfbelasting verschuldigd.

  • De huidige schijf van 50.000 tot 250.000 euro wordt opgesplitst in twee schijven: Van 50.000 tot 150.000 euro, zou voortaan 3% erfbelasting verschuldigd zijn. ( - 6.000 eur )
  • Op de schijf van 150.000 tot 250.000 euro 9%.

Voorbeeld: Op een erfdeel van 250.000 betaalde je vroeger: 18.000 euro erfbelastingen. Dit zou nu dus neerkomen op 12.000 euro. Een besparing van 6.000 euro

  • Aan het tarief van 27% boven de 250.000 euro verandert er niets.

Voor echtgenoten/partners:

De aangepaste tarieven zouden ook van toepassing zijn voor de erfbelasting tussen echtgenoten/partners.

  • De huidige vrijstelling in de erfbelasting van 50.000 euro wordt verhoogd naar 150.000 euro. Lees: een besparing van 3.000 euro.

Voor broers/zussen:

  • De grens voor de toepassing van het tarief van 25% wordt opgetrokken van 35.000 euro naar 75.000 euro.
  • De grens voor de toepassing van het tarief van 30% geldt pas vanaf 150.000 euro i.p.v. 75.000 euro.
  • Het tarief van 55% is bijgevolg van toepassing vanaf 150.000 euro.

Successieplanning draait niet enkel om 'belastingen besparen'

Dankzij de hervormingen van de Vlaamse regering zullen we dus binnenkort genieten van lagere belastingen. Uiteraard denkt men bij successieplanning of vermogensplanning vaak meteen aan erfbelasting en fiscale optimalisatie.

Bij Connect zijn we er ons van bewust dat dit fiscale luik heel belangrijk is, maar in de eerste plaats draait het om wie uw vermogen erft, hoe dat precies gebeurt of dient te gebeuren en wat de impact is op u en uw naasten indien hierover beslissingen worden genomen. Eén kleine beslissing kan namelijk een grote impact hebben op een eventuele latere verdeling.

Als er niets geregeld is, beslist de wet wie erft én hoeveel er betaalt dient te worden. Bescherm dan ook wie u lief is en draag uw vermogen over op de manier zoals ú het wenst, aan de hand van een actieve planning van uw vermogen. Enkel op die manier zorgt u ervoor dat uw vermogen in balans is en u zich geen zorgen meer hoeft te maken over uw nalatenschap.


Charlotte Van Den Branden - Mathias Mortier

Ook binnen uw interesses

alle nieuwsberichten

Nieuws uit de markt - balans derde kwartaal 2024

oktober 28 - 2024

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren.

Voorkeuren