Wekelijkse update

 

Beurzen hebben moeite om richting te kiezen.
De afgelopen weken komen de aandelenbeurzen nauwelijks nog van hun plaats. Is het een stilte voor de storm of moeten we het eerder bekijken als een pauze die genomen wordt in het verdere economisch herstel?

Europese beurzen komen amper van hun plaats...
Het verslag van de afgelopen beursweek kunnen we kort houden. Bij gebrek aan richtinggevend nieuws kwamen de Europese aandelenbeurzen nauwelijks in beweging. Beleggers wachten op nieuwe impulsen die de markt richting kunnen geven. De inflatieangst en de daaraan gekoppelde vrees voor minder stimulering door centrale banken lijkt wat naar de achtergrond verschoven. Frankrijk kwam dan wel weer met nieuwe cijfers omtrent het consumentenvertrouwen die veel positiever uitvielen dan verwacht.

... terwijl obligatierentes dalen.
Die kalmte op de aandelenbeurzen is best opvallend, gezien de daling van de rentes. De Duitse 10-jaarsrente daalde naar -0,21%. Het lijkt erop dat de positieve correlatie tussen obligaties en aandelen iets begint te verzwakken. De daling van de rente kan tevens aanzien worden als een teken van afnemende risicobereidheid en zorgen over afzwakkende groeivooruitzichten.

Chinese economie koelt af.
Het groeiherstel van de Chinese economie is inmiddels over zijn hoogtepunt heen. Dat zagen we eerder al aan de afnemende groeicijfers en werd bevestigd door cijfers over de winsten van Chinese industriebedrijven. Die zijn in april met gemiddeld 57% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat is natuurlijk nog steeds indrukwekkend, maar wel minder dan de +92,3% van maart.

Redactie door: Mathias Mortier (Connect)


 

 

 

Related Articles