De wereld en de markten - 09/2020

Een typisch risk-off septembermaand. Waarom?

 • Door de heropflakkering van de pandemie komt het vertrouwen van de gezinnen en de ondernemers in het gedrang na verschillende euforische maanden. De meest volatiele activaklassen hebben in september dus klappen gekregen.
 • Deze maand waren het vooral de Amerikaanse waarden en meer bepaald de grote technologiebedrijven die corrigeerden. Bepaalde marktsegmenten, die superieur hadden gepresteerd in de herstelbeweging die eind maart begon, zijn nu bijzonder duur gewaardeerd en lijken kwetsbaarder te zijn wanneer de volatiliteit weer de kop opsteekt.
  De euro (tegenover de dollar) heeft zijn trend van de afgelopen maanden omgebogen en is in september gedaald. Een minder verontrustende gezondheidssituatie in de Verenigde Staten rechtvaardigt voor een deel de toenemende interesse in de greenback.
 • Na een sterke waardestijging sinds medio april is de olieprijs met bijna -10% gecorrigeerd. De vrees voor een herstel dat minder sterk is dan verwacht en de aangekondigde investeringsplannen in de ecologische transitie speelden niet in het voordeel van het zwarte goud.
 • De volatiliteit blijft aanzienlijk, en we zien vaak bruuske bewegingen op de markten. Er zal dus nog geruime tijd weinig visibiliteit zijn. We kunnen ons dus moeilijk inbeelden dat de volatiliteit op korte termijn zal wegebben.
  In september fungeerden de overheidsobligaties en de kwalitatieve bedrijfsobligaties als veilige havens voor beleggers. Door de rechtstreekse steun van de centrale banken is er opnieuw interesse in deze activaklassen, hoewel ze nagenoeg niets opbrengen en vaak zelfs een negatief rendement hebben.

De prestaties van de belangrijkste activaklassen in september.

De heropflakkering van de pandemie en het politieke risico zetten de markten onder druk.

Een tweede golf tekent zich af, zeker in Europa.

 • Het tempo waarin de pandemie zich verspreidt, versnelt opnieuw in Europa en lijkt in de Verenigde Staten opnieuw te verhogen. Maar dankzij een betere kennis van het virus kan men voorlopig de sterftegraad onder controle houden.
 • Dat neemt niet weg dat het economische herstel in de Verenigde Staten en China sterk blijft. In Europa verzwakt het herstel echter omwille van de stijging van het aantal besmettingen. We blijven echter in een expansiefase.
 • Hoewel de piek van de recessie achter de rug is, zullen de gevolgen ervan nog lang nazinderen. De tijdelijke werkloosheid zal immers voor een deel definitief worden. Veel bedrijven dreigen failliet te gaan, ondanks de krachtdadige steunmaatregelen van de overheden.
 • Het politieke risico treedt opnieuw op de voorgrond en het klimaat tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne is gespannen. De brexit-onderhandelingen zitten muurvast ondanks de naderende deadline, en het Amerikaanse herstelplan wordt steeds maar uitgesteld.

De overheden en centrale banken ondersteunen nog steeds de groei.

 • De ongezien uitgebreide monetaire en begrotingsmaatregelen, zullen nog erg lange tijd doorwerken. De financiële voorwaarden zijn bijna opnieuw normaal geworden.
 • De schuldgraad van de overheden wordt vandaag nog niet als gevaarlijk beschouwd omdat de rentevoeten historisch laag en zelfs negatief zijn.
 • Dankzij de komst van een vaccin of de ontdekking van een doeltreffende behandeling zou het gezondheidsrisico even snel kunnen verdwijnen als het gekomen is.
  De risicovolle activamarkten staan dicht bij hun pre-crisisniveaus, wat het vertrouwen versterkt en het vermogenseffect bij spaarders een boost geeft.

 

  Beheersteam La Financière de L’Echiquier

Related Articles