Wekelijkse update

Europese aandelen, die afgelopen week weinig bewogen, hebben het over het algemeen minder goed gedaan dan de rest van de wereld, zowel versus de Verenigde Staten als China. Helaas zijn daar goede en objectieve redenen voor:

  • In de Verenigde Staten is de machtsoverdracht naar Joe Biden vlot verlopen. Janet Yellen heeft een bijzonder voluntaristisch discours afgestoken over het budgettaire en economische herstel, de voorlopige PMI's waren fors beter dan verwacht, de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen waren opnieuw lager dan de vorige week, het vastgoed zit in een steile opmars, het land heeft meer dan 4% van de bevolking gevaccineerd, de curve met nieuwe Covid-19 besmettingen lijkt af te vlakken... 
  • In Europa daarentegen slaagt Frankrijk er met moeite in om zowat 1% van de bevolking te vaccineren, en Duitsland doet het amper beter. Het land dat in Europa het verste staat op dat vlak, met name het Verenigd Koninkrijk, is net uit de EU gestapt! De ECB kondigde daarnaast geen enkele nieuwe monetaire beleidsmaatregel aan. De Europese kerninflatie blijft in de buurt van het nulpunt, Sanofi heeft geen vaccin tegen Covid-19 gevonden... 

Gelukkig kan het positieve nieuws vanuit de VS op korte termijn Europa mee op sleeptouw nemen. We denken dan bijvoorbeeld aan het feit dat de administratie-Biden een meer multilateraal buitenlandbeleid zal voeren. Dat kan positief uitdraaien voor de wereldhandel.

Status quo. De gouverneurs van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn deze week samengekomen en hebben beslist om hun monetair beleid niet aan te passen. Het blijft dus bijzonder versoepelend. Het is mogelijk om activa op te kopen in functie van de globale financieringsvoorwaarden, maar los daarvan verandert er niets in het discours van de ECB. De rentes op overheidsobligaties staan grotendeels in de buurt van hun historisch dieptepunt en de kredietspreads weer op het niveau van voor de crisis. Daarom is het hoegenaamd niet nodig dat de ECB haar positie bijstelt op korte termijn.

Economische activiteit. In januari is de economische activiteit aanzienlijk aangetrokken. Ze overtrof de verwachtingen in de Verenigde Staten, zowel in de dienstensector als in de maakindustrie. In de eurozone ziet het plaatje er echter minder rooskleurig uit. Zowel de indicator van de dienstensector als die van de maakindustrie gaat in januari lager, vanaf een lager niveau dan in de Verenigde Staten. Dat verschil is gedeeltelijk te verklaren door de strengere gezondheidsmaatregelen, die in Europa veel strikter zijn dan in de VS.  

 

 

 

 

  Beheersteam La Financière de L’Echiquier

Related Articles