Terugblik 2020

Dé vaststelling bij uitstek van het bijzondere beursjaar 2020 is dat de aandelenmarkten en de economie elk een eigen leven kunnen leiden.

Aandelen herstelden gezwind van de coronaklap, met een glansrol voor technologiebedrijven. De wereldwijde aandelenmarkt was begin december voor het eerst meer dan 100.000 miljard dollar waard, en dat terwijl de wereldeconomie naar schatting met 4.000 miljard dollar is gekrompen. Kortom, het was meer dan ooit een jaar van winnaars en verliezers.


Winnaars:

In het winnende kamp sprongen de grote tech-aandelen eruit. De pandemie zette een turbo op e-commerce bedrijven zoals Amazon (+ 75% in 2020).
Edelmetalen beleefden een topjaar. Zo steeg de goudprijs in de maand juli boven het negen jaar oude record van 1.921 dollar per ounce. De sterke stijging van de goudprijs was het gevolg van verschillende factoren. Centrale banken kochten massaal obligaties om de impact van de coronacrisis te milderen, waardoor de lange termijnrente daalde naar een historisch dieptepunt. Hoe lager de rente, hoe aantrekkelijker goud wordt in vergelijking met obligaties. Over gans het jaar 2020 steeg de goudprijs met 13%. De sterkste stijger binnen de grondstoffen was evenwel zilver met een stijging van 34%.

Verliezers:

In het verliezende kamp vinden we logischerwijs de aandelen uit de toeristische sector en de luchtvaart terug.
Ook de energiesector beleefde een ‘annus horribilis’. Zo daalde de olieprijs in de maand april voor het eerst in de geschiedenis onder nul. Daarnaast speelde het opkomend maatschappelijk belang van de groene energietransitie.

Europese bankaandelen hadden en hebben het nog steeds moeilijk. Banken kampten sowieso al met de zeer lage rentes, daarbovenop komt nu ook het verhoogde risico op kredietverliezen ten gevolge van de coronarecessie.

Tot slot mogen we de dollar en veel munten uit de groeilanden bij de verliezers van 2020 rekenen. De dollar maakte vorig jaar een flinke duik van maar liefst - 9% ten opzichte van de euro. De forse verspoeling van het Amerikaanse monetair beleid, de stijging van de tekorten op de Amerikaanse handelsbalans en de begroting waren de grote boosdoeners.


Verschuiving in de maand november.

Een opvallende vaststelling in de maand november was de zichtbare verschuiving van techgedreven groeiaandelen naar Europese waarde aandelen. Beleggers snoeiden vooral in hun winnende posities om te herbeleggen in achtergebleven aandelen. De boost kwam er vooral dankzij hoopvol vaccinnieuws en het vooruitzicht op een normaliserende economie in 2021.


De toegevoegde waarde van actief portefeuillebeheer: Connect Portfolio’s. 

Met een stijging van +13,48% tussen 1 november 2020 en 31 december 2020 heeft de Connect Dynamic Portfolio deze trein niet gemist. Hiermee presteerde de portfolio +2,85% beter dan de wereldwijde aandelenmarkt.

De Connect Defensive Portfolio presteert ook volgens zijn vooropgesteld doel. Naast zijn stabiele verloop kende de portfolio een stijging van 1,74% over de laatste 2 maanden van 2020.

 


Redactie: Mathias Mortier – Connect

Bron: Financiële markten & portefeuille – DE TIJD – 2 januari 2021 

Related Articles