Wekelijkse update

BREXIT.
Afgelopen donderdag, in de loop van de Europese top die plaatsvond in Brussel, stuurden de EU-leiders een niet mis te verstane boodschap aan het Verenigd Koninkrijk: Boris Johnson moet een geste doen indien hij wil dat de onderhandelingen om tot een akkoord te komen worden verdergezet.
De volgende dag riep de Britse premier op om 'zich voor te bereiden op een exit zonder akkoord', waarmee hij aangaf dat we afstevenen op een 'oplossing op z'n Australisch', tenzij de EU het geweer drastisch van schouder verandert. Met andere woorden, een oplossing zonder handelsakkoord en met betrekkingen die worden geregeld door de basisregels van de WHO.
Hoewel de exit van Boris Johnson eerder klinkt als een ultieme laatste poging in plaats van het definitief opblazen van de onderhandelingen, is het risico op een harde brexit nog nooit zo groot geweest.

Angst voor de toekomst?
Na zes maanden van bijna ononderbroken stijging, is het vertrouwen van Duitse investeerders in de economische vooruitzichten in oktober brutaal teruggevallen. Dat blijkt althans uit de resultaten van de ZEW-enquête. Het onderdeel 'verwachtingen' daarvan is immers teruggevallen tot 56,1 tegenover een stand van 77,4 vorige maand (72,0 verwacht). Een verrassende daling, die we ongetwijfeld kunnen toeschrijven aan de tweede besmettingsgolf die over Europa rolt. De enquête toont echter ook aan dat het vertrouwen in de huidige situatie zeer geleidelijk blijft verbeteren.

Contrast.
De economische cijfers in de VS zijn de afgelopen weken eerder gemengd. Dat blijkt uit de tweespalt tussen de meest recente groeicijfers van de verkopen, die veel beter waren dan de verwachtingen (+1,9% in september tegenover een verwachte +0,8% en +0,6% afgelopen maand), en de industriële productie, die met -0,6% is gekrompen in september, terwijl een stijging van 0,5% werd verwacht. Ook de benuttingsgraad van de productiecapaciteit kwam onder de verwachtingen uit. Na de effecten dankzij de versoepeling van de lockdowns in de zomer worden positieve verrassingen steeds zeldzamer.

  Beheersteam La Financière de L’Echiquier

Related Articles