Wekelijkse update

Blokkering in het Oosten.
Hongarije en Polen hebben maandag hun veto gesteld tegen de Europese begroting voor 2021-2027 en tegen het herstelplan dat in juli werd goedgekeurd. Beide landen verzetten zich immers tegen het voornemen van Brussel om de steunmaatregelen afhankelijk te maken van het naleven van de rechtsstaat, zoals werd vastgelegd door de EU, terwijl beide landen regelmatig kritiek krijgen, met name over de onafhankelijkheid van justitie en de vrijheid van pers. Het onderwerp werd donderdag opnieuw kort behandeld als inleiding op de Europese topbijeenkomst rond de gezondheidscrisis, en Slovenië heeft zijn steun betuigd aan beide dwarsliggers. Het ziet ernaar uit dat de gesprekken bitsig worden. Europa, dat wordt geconfronteerd met een zware tweede golf en met nieuwe lockdowns, kan zich helemaal niet permitteren om de steunmaatregelen met vertraging uit te rollen.

Vaccinwedloop.
Na het duo Pfizer-BioNTech afgelopen maandag was het nu de beurt aan Moderna. Het bedrijf kondigde immers aan dat zijn Covid-19 vaccin een werkzaamheidsgraad heeft van 94,5%. Enkele dagen daarna stelde Pfizer de werkzaamheidsgraad van zijn eigen vaccin opwaarts bij van 90% tot 95%. De grote landen beginnen enorme bestellingen te plaatsen met het oog op de vaccinatiecampagnes van 2021. Daardoor wordt de vaccinwedloop tussen de farmabedrijven om het grootste marktaandeel in te pikken steeds intenser.

IJzeren gezondheid.
De Chinese economie zette in oktober zijn sterke herstelbeweging door, met een industriële productie die sterk is toegenomen, vooral dan in de cement- en staalsector, een stijgende globale investering en kleinhandelsverkopen die blijven herstellen. Ook de arbeidsmarkt in de grote steden doet het prima, met een stedelijke werkloosheidsgraad die opnieuw afneemt, van 5,4% in september tot 5,3% in oktober.

  Beheersteam La Financière de L’Echiquier

Related Articles