Centrale banken versnellen de strijd tegen inflatie.

 

 

De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde deze week de beleidsrente met 75 basispunten, maar sust meteen ook de markten

De Amerikaanse centrale bank verhoogde woensdagavond de beleidsrente met 0,75% tot 1,5- 1,75%, het niveau van vóór de pandemie. Een dergelijke verstrakking is hoogst uitzonderlijk … maar niet onverwacht. Voorzitter Powell kondigde verdere rentverhogingen aan, maar sust ook meteen de financiële markten: “Dergelijke forse renteverhogingen blijven uitzonderlijk”. Een geruststellende boodschap, want de aanvankelijke verliezen op het koersbord werden in winst omgebogen.

De prognose voor de Amerikaanse economische groei werd verlaagd van 2,8% naar 1,7%. Duidelijk lager, maar geen recessieniveaus. Powell mikt op een “zachtachtige” landing, zoals hij het ondertussen noemt. We geven u graag mee dat ook in vorige periodes van forse renteverhogingen de Amerikaanse Federal Reserve renteverhogingen soms na enkele kwartalen teniet deed om een zachte landing van de economie te bewerkstelligen. Denk aan de jaren ’90.

De Europese Centrale bank biedt een antwoord aan de oplopende renteverschillen in de eurozone.

Ook Europa kampt met een hoge inflatie van 7,3%. De Europese Centrale Bank kondigde aan de depositorente in juli te zullen verhogen.
Woensdag kwam de ECB in spoedzitting bijeen. Aanleiding was de oplopende rentekloof tussen landen met veel schulden, zoals Italië en landen met minder schulden, zoals Duitsland. Concrete maatregelen bleven uit. Een nieuw instrument zou voorbereid worden in de “bevoegde comités”, maar voorlopig werden geen verdere details gegeven.

Volatiliteit troef.

Vergelijken we met begin 2022, dan keek de Amerikaanse S&P500 in mei aan tegen een daling van 18% en de Nasdaq tegen een daling van 28%. Na een korte adempauze steeg de Amerikaanse rente verder door tot boven de 3%, wat zeker voor groeiaandelen een stevige opdoffer betekende. Ook in Europa daalden de beurzen.

Na deze daling volgde een kleine “relief rally”, waar abrupt een einde aan kwam met de publicatie van de inflatiecijfers over mei. De Amerikaanse consumentenprijzen stegen met maar liefst 8,6% op jaarbasis. De markt had gerekend op 8,3%. Beleggers vreesden dat de Amerikaanse Federal Reserve de rem stevig zou indrukken om inflatie in te dijken. Met alle negatieve gevolgen van dien voor de economische groei ….

Verstrakken zonder paniek te zaaien.

Op dit ogenblik houden de beurzen rekening met een daling van de economische groei, zowel in Amerika als in Europa, maar niet met een recessie. Mogelijks neemt het groeitempo van de prijsstijgingen in de tweede jaarhelft af, waardoor centrale banken milder kunnen optreden.

 

 

 

Redactie: Mathias Mortier - Bestuurder Connect

 

 

 

 

Disclaimer: dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag geenszins gezien worden als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies.
Het vormt geen contractueel element, noch een voorstel of stimulans om te investeren. De gegevens in dit artikel zijn niet contractueel noch gecertificeerd door een auditor.
Connect BV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze pagina, noch voor beslissingen die eventueel op basis van deze informatie genomen worden.
De informatie op deze internetpagina mag niet gedupliceerd noch verspreid worden zonder voorafgaandelijke toestemming van Connect BV.

Related Articles