Time is money

Koop wanneer de prijzen op hun laagst zijn - en verkoop dan tegen de hoogste prijs. Een droom van vele beleggers die helaas de praktijktest niet doorstaat.

Moet ik vandaag nog in de beurs stappen of is het net het moment om eieren voor mijn geld te kiezen? Dit is niet meer dan een logische vraag na de beursrally van de afgelopen maanden en de vele beursrecords die zijn gesneuveld.

Het is bovendien een aloude gedachte die steeds opnieuw de kop opsteekt bij beleggers. Het heet ‘Market Timing’. De theorie klinkt logisch: je gaat als belegger op zoek naar het beste moment om met je centen in en uit de beurs te stappen, op zoek naar het maximale rendement voor je spaargeld!

Maar dan het probleem: wie kan jou hierop het antwoord geven? Wie weet immers met zekerheid wanneer het hoogtepunt of het dieptepunt van een marktontwikkeling zal worden bereikt? De idee om de markten te betreden op het dieptepunt en te verlaten op het hoogtepunt is dan ook pure ‘wishful thinking’, zo leert ons de geschiedenis.

Anders is het wanneer het gaat over de specifieke ontwikkelingen van bedrijven op lange termijn. Op basis van doorgedreven onderzoek met kennis van zaken kan wel degelijk een onderscheid gemaakt worden tussen goede en minder goede bedrijven. Dergelijke selectie kan jou een rendementsvoordeel opleveren… op lange termijn. Maar of datzelfde bedrijf de komende weken zal stijgen of dalen in beurswaarde is gewoon niet iets wat op een zinvolle manier kan worden voorspeld.

Niets doen is ook riskant. 

Bovendien moeten beleggers, zelfs wanneer zij ervan overtuigd zijn dat zij een ideaal moment hebben gevonden om uit de aandelenmarkten te stappen, hun spaarcenten blijven beleggen.
Tenminste, als ze de waarde van hun spaargeld willen handhaven. Het risico op koopkrachtverlies bij "niets doen" is namelijk enorm, gezien het aanhoudende nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank. Er is geen enkele ‘veilige’ obligatie die je op vandaag voldoende opbrengst kan bieden. Toch niet als je de huidige inflatie in rekenschap neemt (zogenaamde ‘reële rente').

Maar dat is nog niet alles. Wie volledig uit de beurzen stapt en vervolgens de tijdige herintrede mist, loopt de winsten mis, die vaak bijzonder hoog zijn aan het begin van een herstelfase. ‘Market timers’ lopen het risico de beste handelsdagen van het jaar te mislopen, wat hun uiteindelijke rendement ernstig kan aantasten.

Evolutie $ 10.000 geïnvesteerd in de S&P 500:

 

Bron: Fundsmith research 2018.

Bovenstaande grafiek toont de evolutie aan van $10.000 die geïnvesteerd werd in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, met jaarlijkse herinvestering van de uitgekeerde dividenden. De meting gebeurde over een periode van 31 december 2002 tot 31 december 2017. De conclusie is op zijn zachtst gesteld confronterend: 15 jaar volledig geïnvesteerd zijn, geeft je meer dan twee keer zoveel opbrengst in vergelijking met een belegger die de 10 beste dagen op de markt gemist heeft.

Dure aandelen?

Hoe langer het duurt om weer in de beurs te stappen, hoe meer twijfels er ontstaan. Zo zijn er beleggers die nog steeds aan de zijlijn staan na de forse beurscorrectie van februari 2020 (COVID-19). De herneming van de financiële markten hebben ze gemist en op vandaag is hun redenering: “de markt is nu veel te duur". En zo blijven ze wachten op het ideale momentum.

Natuurlijk zijn de waarderingen in de afgelopen maanden gestegen, maar bij nadere beschouwing blijkt dat sommige (!) aandelen momenteel toch nog steeds aantrekkelijk zijn om in te investeren. 

Wist je trouwens dat als je de vergelijking maakt van de huidige koers/winst van aandelen binnen de MSCI WORLD en deze afzet ten opzichte van de gemiddelde tienjarige rente van Amerikaanse en Duitse staatsobligaties, aandelen niet duurder zijn dan dertig jaar geleden?

Conclusie.

De sleutel tot succes blijft het rationeel handelen met kennis van zaken. Koop kwaliteitsvolle bedrijven aan een correcte waardering. Dit kan alleen als je beschikt over een grondige analyse van de onderneming waarin je belegt. Als je het bedrijf heel goed en reeds lange tijd kent. De inspanningen die hiervoor nodig zijn, mogen niet worden onderschat. En zelfs dan zijn foute inschattingen niet uit te sluiten!

Ons advies is dan ook om te blijven beleggen in een gespreide portefeuille van zorgvuldig geselecteerde aandelen, zelfs in tijden waarin de markten sterker schommelen. Want de grootste fout die een belegger op dit moment kan maken, is niet op het verkeerde moment instappen, maar niet in goede bedrijven beleggen!

 

 

Redactie: Mathias Mortier (Connect) 

 

 

 

 

Disclaimer: De prestaties uit het verleden houden geen voorspelling in met betrekking tot de toekomstige prestaties. Bovenstaand artikel vertaalt de visie van Connect BV en vormt noch een aanbod om in te schrijven, noch een beleggingsadvies.

 

 

 

Related Articles