Zelfde oorzaak, andere gevolgen

Rente (r)evolutie.

De Amerikaanse tienjaarsrente sloot afgelopen donderdag af op 1,70%. Een niveau dicht bij het piekniveau van eind maart en bijna 40 basispunten hoger dan de maand voordien. Ook in Europa, en vooral in Duitsland, gingen de rentes in stijgende lijn. De opwaartse trend ging een versnelling hoger na de vergadering van de Amerikaanse centrale bank op 22 september.

Waarde- versus groeiaandelen. 

Wie de beursontwikkeling reeds volgt van begin dit jaar, had kunnen verwachten dat waardeaandelen ook nu weer hoger zouden koersen ten koste van groeiaandelen. Dat was deze keer evenwel niet het geval. Na de vergadering van de Fed deden waardesectoren het in een eerder dalende markt wel aanzienlijk beter, maar lang duurde dat niet. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa staan indices van waarde- en groeiaandelen sinds begin oktober – ondanks de rentestijging – dan ook op een gelijkspel. Dat kan verbazing wekken, maar er zijn verschillende verklaringen voor.

Oorzaak en gevolg.

Allereerst is er het macro-economische momentum. Het woord 'stagflatie' (situatie waarbij de inflatie hoog is, maar de economische groei vertraagt.) nemen we niet in de mond, maar dat de economie sterker en vroeger vertraagt dan verwacht, zorgt toch voor enige ongerustheid.
Energieschaarste, risico's op de Chinese vastgoedmarkt, verstoorde productie- en toevoerketens... het weegt allemaal op de stemming van de beleggers. Zij geven dan ook de voorkeur aan aandelen met voorspelbare groei en laten conjunctuurgevoelige aandelen links liggen.

Daarnaast is het resultatenseizoen volop bezig. Tot nu toe zijn de cijfers goed! Meer dan 80% van de Amerikaanse bedrijven komt met betere resultaten dan verwacht. Mede daardoor worden de winstverwachtingen opgetrokken, wat de duur geworden (groei)aandelen opnieuw wat aantrekkelijker maakt.

Tot slot zijn er de kapitaalstromen en met name de instroom vanuit particuliere Amerikaanse beleggers. Die waren wat minder actief in de maand september, maar keren weer terug naar de beurs en grijpen elke daling aan om te kopen.

Conclusie.

Hoewel bepaalde sectoren op het eerste zicht interessanter kunnen zijn dan andere (denk daarbij aan de bankensector, die van de rentestijging zou kunnen profiteren), lijkt het ons op dit moment aangewezen om een evenwichtige weging van verschillende stijlen binnen de portefeuille aan te houden.
Daarnaast dienen we binnen elke sector heel selectief te blijven in de keuzes die moeten gemaakt worden.

 

 

 

Redactie: Mathias Mortier (Connect) 

 

 

 

Related Articles