Wekelijkse update - Emotie is een slechte raadgever

 

Het was al even geleden, maar de afgelopen dagen sloop er toch een geur van angst in de financiële markten. Te meten vanaf begin september kleuren zowat alle indexen negatief. De BEL20 noteert 3,79% lager, de Dow Jones verliest 2,36% en ook de NASDAQ gaat 1,4% in het rood.

De schrik bij veel particuliere beleggers neemt toe.
Die angst is toe te wijzen aan verschillende factoren: de (mogelijke) afbouw van de stimuli door de centrale banken, een oprukkende deltavariant, de oplopende inflatie, de regeldrift van de Chinese overheid en een tekort aan materialen en onderdelen. Dit alles samen zorgt voor hoogtevrees bij beleggers.  De combinatie van al deze onzekerheden zorgt er alvast voor dat de maand september opnieuw zijn reputatie van woeligste beursmaand van het jaar lijkt te bevestigen.

Rente.
Het is absoluut zo dat de huidige lage rentes een deel van de verklaring zijn voor de (vaak) torenhoge waarderingen van beurzen. Als de rente stijgt, dreigt een correctie. Afgelopen donderdag verklaarde de Europese Centrale Bank (ECB) dat ze in het vierde kwartaal het ritme van haar coronastimulusprogramma lichtjes zal afbouwen. De voorbije maanden kocht de ECB elke maand voor 80 miljard aan obligaties op. Onmiddellijk werd er bij verteld dat het huidige opkoopprogramma, van in totaal 1.850 miljard euro, zeker tot einde maart 2022 zal blijven lopen, en indien nodig verlengd zal worden. Daarnaast blijven rentevoeten ongewijzigd. Sinds maart 2016 staat de belangrijkste Europese korte termijnrente op nul. 20 jaar geleden bedroeg deze nog 4,75%.

Inflatie.
In België is de algemene levensduurte het afgelopen jaar met 2,7% gestegen, in de VS zelfs met 5,4%. Samen met de krapte op de arbeidsmarkt vertaalt zich dat in een opwaartse druk op de lonen. Het gemiddelde uurloon in Amerika steeg met 4,8% , de sterkste stijging sinds 1982. Het is maar de vraag of elk bedrijf deze hogere loonkost (en vele andere stijgende kosten) onmiddellijk zal kunnen doorrekenen aan zijn klanten?

Beleg met overtuiging!
Op dit moment worden beleggers voor het eerst sinds lang op de proef gesteld. De markt werd de afgelopen maanden overspoeld door ‘nieuwe’ particuliere beleggers die in de beurs wel iets zagen om snel en gemakkelijk geld te verdienen. Dat de Europese beurswaakhond ESMA en Bank of America voor mogelijke correcties waarschuwen, is vooral positief te noemen. Het maakt dat het risicobesef in de markten zit. Of zoals Warren Buffet ooit zei: ‘Wees bang als anderen hebzuchtig zijn, en wees hebzuchtig als anderen bang zijn.’ De emoties onder controle houden is minstens zo belangrijk als alle financiële data samen. Koop goeie bedrijven, betaal de juiste prijs en … do nothing!


Laat dat nu net de kracht zijn van de lange termijnvisie binnen de Connect Portfolio’s!

 

Door: Mathias Mortier - Connect BV

 

 

 

 

 

 

Disclaimer: dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag geenszins gezien worden als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies.
Het vormt geen contractueel element, noch een voorstel of stimulans om te investeren. De gegevens in dit artikel zijn niet contractueel noch gecertificeerd door een auditor.
Connect BV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze pagina, noch voor beslissingen die eventueel op basis van deze informatie genomen worden.
De informatie op deze internetpagina mag niet gedupliceerd noch verspreid worden zonder voorafgaandelijke toestemming van Connect BV.

Related Articles