Wekelijkse update

Laatste respijt.
Zoals verwacht is de Amerikaanse inflatie in februari een beetje gestegen. Zo zijn de prijzen in de loop van de maand met 0,4% toegenomen, en met 1,7% op één jaar. Dat niveau staat dicht in de buurt van het gemiddelde over 2019. De kerninflatie (zonder energie en voeding) komt echter licht onder de verwachtingen uit en is in de loop van de maand met slechts 0,1% gestegen. Die beperkte stijging kunnen we hoofdzakelijk toeschrijven aan de component 'consumentengoederen'. Hoewel deze bescheiden cijfers verrassend kunnen zijn, gelet op de huidige focus op inflatie, mogen we niet vergeten dat de basiseffecten die vaak worden aangehaald slechts vanaf de volgende maand tot uiting zullen komen.

Voorzichtigheid.
De NFIB vertrouwensindex van kleine Amerikaanse ondernemingen is in januari gestegen, maar echter minder dan verwacht. De index, die op 95,8 blijft staan, blijft serieus achter op de recordstand die één jaar geleden werd opgetekend. De bevraagde bedrijfsleiders blijven relatief somber over de economische vooruitzichten en over de omzetcijfers. Hoewel ze in de minderheid zijn, kondigen steeds meer bedrijfsleiders aan dat ze meer mensen willen aannemen of al mensen hebben aangenomen. Tot slot blijven de loonkosten oplopen, hoewel de bedrijven erin slagen om deze door te rekenen in de verkoopprijzen.

Helikoptergeld.
Het derde Amerikaanse herstelplan, dat het American Rescue Plan werd gedoopt, werd definitief bekrachtigd door de Senaat en vervolgens door het Huis van Afgevaardigden. Het plan, goed voor in totaal 1.900 miljard dollar, omvat nieuwe rechtstreekse steunmaatregelen aan de gezinnen ten beloop van 1.400 dollar per persoon voor wie minder dan 75.000 dollar per jaar verdient (150.000 dollar per gezin). Die cheques zullen de komende dagen worden verdeeld.

Prestaties.
Aandelen zijn door de band genomen gestegen vorige week. De rentevoeten zijn relatief stabiel gebleven, waardoor groeiaandelen een deel van het terrein dat ze de afgelopen weken waren kwijtgespeeld konden goedmaken.

De financieel-economische wereld wacht nu op de interventie van Jerome Powell op woensdagavond. Hij zal aangeven in welke mate de Fed bezorgd is over het inflatierisico, en hoe dat zich verhoudt tot de bezorgdheid over de volledige tewerkstelling.

De groeistrategieën die onlangs zware klappen hadden gekregen konden deze week herstellen, en hebben over het algemeen een inhaalbeweging gemaakt tegenover hun benchmark.

 

 

 

   Beheersteam La Financière de L’Echiquier

Related Articles