Wekelijkse update

Werkloosheid lacht, tewerkstelling huilt.
Het verslag over de Amerikaanse tewerkstelling dat op 5 februari werd gepubliceerd, is verontrustend. De werkloosheidsgraad is weliswaar gedaald van 6,7% naar 6,3%, wat beter is dan verwacht. Maar er werden ook minder nieuwe banen gecreëerd dan verwacht. Ondertussen werden de cijfers van vorige maand ook neerwaarts herzien. De privésector werd het zwaarst getroffen. Er gingen in december immers 204.000 banen verloren en in januari kwamen er maar 6.000 bij. De volgende enquêtes zullen doorslaggevend zijn om deze anomalie te verklaren.

Perfecte diensten.
De dienstensector in de Verenigde Staten boomt. De ISM Services enquête die werd gepubliceerd op 3 februari kwam uit op een niveau van 58,7. Dat is het hoogste peil in twee jaar en bewijst dat de beperkingen van januari geen al te grote invloed hebben gehad op het grootste deel van het bbp. De PMI Services enquête vertoont dezelfde trend.

Diensten spartelen.
De dienstensector in de eurozone vertoont het spiegelbeeld van de Verenigde Staten. De enquête PMI Services komt uit op 45,4 en zit sinds eind juli in een neerwaartse spiraal.

 

 

 

 

  Beheersteam La Financière de L’Echiquier

Related Articles