Het verleden en de toekomst!

Het verleden: 35 jaar S&P 500.

Wat mogen we verwachten van de financiële markten de komende maanden? Aan een voorspelling zullen we ons niet wagen en ‘market timing’ is sowieso geen goed idee!

Onderstaande grafiek geeft evenwel een beeld over het gemiddeld maandelijks rendement van de Amerikaanse S&P 500 index over de laatste 38 jaar.

Door zijn brede samenstelling wordt deze index aanzien als een betrouwbare graadmeter voor wat betreft de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt.

September en augustus zijn duidelijk de zwakste maanden. Ook dit jaar kende de S&P 500 een daling van - 4,8 % in de maand september. De maanden april en november blijken dan weer gemiddeld gezien de uitschieters te zijn in positieve zin.

Gemiddeld maandelijks rendement S&P 500 (1980 - 2018)

 

Uiteraard is het steeds opnieuw belangrijk om de focus te leggen op de lange termijn, een visie die we ook bij Connect hanteren!

 

De toekomst : Amerikaanse korte termijn rente. 

De kranten hebben er de laatste maanden hun pen op leeg geschreven. Wanneer gaat de Amerikaanse Centrale Bank (FED) over tot het verhogen van de korte termijn rente?

In het hoofd kijken van voorzitter Jerome Powell kunnen we uiteraard niet, maar het is wel interessant om even te kijken naar onderstaande grafiek waarbij 18 vooraanstaande beleidsmakers hun verwachtingen van de rentestand weergeven voor de betreffende periode.

Wat vooral opvalt, is dat het aantal beleidsmakers (elke ‘dot’ vertegenwoordigd een beleidsmaker) die een rentestijging verwachten in 2022 toeneemt.

Dit ligt trouwens volledig in lijn met de verwachtingen, waardoor er ook geen sterke reactie kwam na de vergadering van de FED deze maand.

 

Bron: Bloomberg

 

Onze beheerder LFDE volgt dit van dichtbij op zodat tijdig de nodige accenten kunnen gelegd worden.

 

Redactie: Mathias Mortier (Connect) 

 

 

Related Articles